Cum va arăta pactul fiscal european la care va adera România

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 ianuarie 2012 54 afişări

Ultima formă a pactului fiscal pentru zona euro, la care negociatorii ţărilor membre au ajuns în această săptămână, a stabilit că statele vor avea dreptul să se abată de la obiectivul bugetului echilibrat pe termen mediu în situaţia unui "recul economic sever", definit în raport cu termenii Pactului de Stabilitate şi Creştere.

Pe de altă parte însă, spre deosebire de versiunile precedente, proiectul nu mai cere ca regula bugetului echilibrat să fie inclusă obligatoriu în constituţiile statelor membre, ci doar să aibă "caracter ferm şi permanent" şi doar opţional să figureze în constituţie.

Pactul ar urma să intre în vigoare la începutul lui 2013, dacă parlamentele a 12 ţări din cele 15 ale zonei euro vor ratifica până atunci acordul. Textul final va fi discutat la reuniunea miniştrilor de finanţe ai UE şi apoi la Consiliul European, ambele la sfârşitul lui ianuarie.

Preşedintele Traian Băsescu a propus modificarea Constituţiei, spre a include în text, între altele, prevederea potrivit căreia România trebuie să menţină un deficit bugetar zero. România a fost printre primele ţări UE din afara zonei euro care şi-au exprimat dorinţa de a adera la viitoarele reglementări bugetare ale zonei euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-va-arata-pactul-fiscal-european-la-care-va-adera-romania-9147315
9147315
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.