Cum se descurcă Ungaria după ce a dat afară FMI

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 iulie 2013 862 afişări

FMI a confirmat că de la sfârşitul lui august nu va mai avea niciun reprezentant la Budapesta, după ce guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a declarat că nu mai este nevoie de prezenţa Fondului în ţară, din moment ce acordul de credit în valoare de 12,3 mld. euro încheiat în 2008 a expirat de mult.

Cum se descurcă Ungaria după ce a dat afară FMI

Budapesta vrea să plătească încă din acest an tot restul de datorie care îi revine (2,2 mld. euro pentru guvern, 0,7 mld. euro pentru banca centrală), în timp ce calendarul iniţial prevedea plăţi până în toamna anului viitor. Plata datoriei integral încă din acest an ar însemna o reducere cu aproape o treime a rezervelor fiscale (7 mld. euro), pentru o economie care nu şi-a revenit clar din recesiune (creştere de 0,7% în T1, după o scădere a PIB de 1,7% anul trecut).

Banca centrală a Ungariei a redus în această săptămână dobânda de politică monetară la minimul istoric de 4%, încercând să stimuleze relansarea economiei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-se-descurca-ungaria-dupa-ce-a-dat-afara-fmi-11167802
11167802
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.