Cum s-a transformat declaraţia pe proprie răspundere într-o armă a hackerilor. Ce trebuie să faceţi ca să evitaţi atacurile lor

Autor: Ioana Matei Postat la 26 martie 2020 2423 afişări

Cum s-a transformat declaraţia pe proprie răspundere într-o armă a hackerilor. Ce trebuie să faceţi ca să evitaţi atacurile lor

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender recomandă cetăţenilor care trebuie să plece de acasă pe durata pandemiei să evite să descarce formulare de pe alte site-uri decât cele ale autorităţilor, întrucât pot divulga date personale unor necunoscuţI, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii companiei.

Ca măsură de precauţie, Bitdefender a marcat drept tentative de înşelăciune informatică (phishing) şase pagini de internet neoficiale care permit descărcarea sau completarea acestor documente.

Declaraţia pe proprie răspundere conţine date personale sensibile ale cetăţenilor precum numele, adresa de acasă, codul numeric personal sau seria şi numărul actului de identitate.

„Cum aceste formulare tip au devenit disponibile şi pe multe alte site-uri apărute recent, există riscul ca acele informaţii să fie colectate de către persoane neautorizate şi eventual folosite în diverse tentative de fraudă. De asemenea, unele formulare conţin şi intervalul orar al deplasărilor în afara domiciliului, ceea ce ar putea indica unui răufăcător nu doar adresa, ci şi perioada în care acasă nu se află nimeni”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Recomandarea pentru cei care sunt nevoiţi să compleze declaraţii pe proprie răspundere pentru părăsirea domiciliului pe durata pandemiei este să le descarce numai de pe site-ul oficial https://www.mai.gov.ro/

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.