Cum s-a pierdut o comoară pe drumul de la Zalău la Cluj

Postat la 25 ianuarie 2016 431 afişări

Cum s-a pierdut o comoară pe drumul de la Zalău la Cluj

Un tezaur format din aproape o mie de monede medievale din argint a fost pierdut de statul român.

Nu s-au oferit explicaţii şi nici nu s-au identificat persoanele vinovate. Monedele au fost trimise, în urmă cu aproape douăzeci de ani de la muzeul de istorie din Zalău la cel din Cluj pentru a se face catalogarea lor. Atunci mai bine de trei sferturi din tezaur a fost pierdut. Sesizări au fost făcute după câţiva ani, însă situaţia nu a fost investigată. Şansa ca misterul dispariţiei monedelor să fie desluşit a fost spulberată în urmă cu câteva zile când faptele au fost prescrise de procurori, informează Digi 24.

Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău a găsit un proces verbal prin care se consemna predarea tezaurului descoperit în comuna Borza, format din 1267 de monede de argint, către Muzeul de Istorie din Cluj.

O publicaţie locală arăta că expertizarea monedelor a fost gata un an mai târziu, iar în 2001, unul dintre muzeografii din Zalău şi-a atenţionat şefii cu privire la pierderea celor 1267 de monede care fuseseră trimise la Cluj. Nimeni nu a făcut însă nimic.

Cititi mai multe pe www.descopera.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pierdere,
cluj,
zalau,
comoara,
drum,
monede,
refuz,
tezaur,
argint,
format
/actualitate/cum-s-a-pierdut-o-comoara-pe-drumul-de-la-zalau-la-cluj-14991416
14991416
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.