Cum forţează Guvernul primăriile să majoreze taxele şi impozitele locale

Postat la 07 noiembrie 2017 155 afişări

Autorităţile locale sunt lovite din plin de "revoluţia fiscală" a Guvernului Tudose. Edilii spun că reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% se va vedea direct în bugetele administraţiilor pe care le conduc care ar putea scădea cu peste 20%. În aceste condiţii, vom putea asista la majorări în lanţ ale taxelor locale în cursul anului viitor.

Cum forţează Guvernul primăriile să majoreze taxele şi impozitele locale

Impozitul pe venitul global reprezintă cam jumătate din veniturile unui municipiu din România, iar reducerea impozitului pe venit la 10% ar putea găuri semnificativ bugetele locale.

Primăriile se finanţează în bugetele locale cu 47% din impozitul de 16% per fiecare angajat. Reducând impozitul la 10% per angajat în bază pachetului de transfer de contribuţii din sarcina angajatorului în cea a angajatului, primăriilor le scad bugetele cu până la 30%.

"Şi că să compenseze pierderea, primarii vor majora taxele şi impozitele locale, după cum le este permis în codul fiscal", explică realizatorul TV Denise Rifai.

De partea cealaltă, ministerul de Finanţe speră să economisească prin această mutare aproximativ 13 mld lei.

Primarii solicită să li se acorde la bugetele locale 70% din noul impozit pe venit de 10%. "Dar asta ar însemna că Guvernul degeaba ar mai implementa măsura pentru Executivul speră să ia de la primării 13 mld lei şi să i mute unde au ei nevoie, în deficit, că să poată susţine creşterile salariale din legea salarizării unitare", mai spune realizatoarea Realitatea TV.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.