Cum a mai încasat statul pe final de an peste 91 de milioane de euro din cedarea unui activ energetic? Noul proprietar este un grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman. Plata a fost făcută ieri

Autor: Roxana Petrescu Postat la 28 decembrie 2022 123 afişări

Cum a mai încasat statul pe final de an peste 91 de milioane de euro din cedarea unui activ energetic? Noul proprietar este un grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman. Plata a fost făcută ieri

Activele termocentralei Mintia au fost vândute de statul român către compania Mass Global Energy Rom, parte a grupului din Iraq Mass Group Holding, tranzacţia ridicându-se la 91,2 milioane de euro, fără TVA. Procesul a fost gestionat de compania Expert Insolvenţă, admnistratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, din care făcea parte termocentrala Mintia. Plata s-a efectuat în două tranşe. Astfel, o sumă de 10 milioane de euro a fost achitată de către cumpărător că garanţie de participare la licitaţia publică ce a avut loc pe data de 26.08.2022. Restul a fost plătit ieri, 27.12.2022.

“Ne bucurăm că tranzacţia a fost realizată la timp şi astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanţă strategică pentru România va rămâne pe harta energetică a ţării noastre şi va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producţie mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiţii de peste 1 mld. euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă şi o producţie de cel puţin 1.290 MW”, a spus Emil Gros, acociat coordonator al Expert Insolevnţă SPRL, administratprul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara.

Termocentrala era deţinută de Ministerul Energiei. Obligaţia noului proprietar este ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiţiile, din cei 1.290 MW cel puţin 800 MW urmând să fie pe gaze, restul fiind unităţi de producţie de energie verde.

Licitaţia a fost cea de-a patra tentativă de valorificare a centralei termoelectrice Mintia. Unitatea este în conservare din 2021 şi are o capacitate instalată de 1.075 MW. Potrivit datelor disponibile, Mass Group Holding este un grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul central în Aman, Iordania. Potrivit site-ul Mass Group Holding, grupul are circa 7.100 MW în unităţi de producţie a energiei în Iraq, dar şi un proiect de energie eoliană în Iordania, de 100 MW. Grupul are activităţi şi în industria cimentului şi a oţelului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
grup,
inregistrare,
insule,
plati,
proprietar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.