Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 8,69% în trimestrul IV din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019

Autor: Ramona Cornea Postat la 07 martie 2021 50 afişări

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 8,69% în trimestrul patru din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 8,69% în trimestrul IV din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019

♦ Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă au fost în spectacole culturale şi recreative, intermedieri financiare şi asigurări, informaţii şi comunicaţii şi în sănătate şi asistenţă socială ♦ Singurul sector în care costul cu forţa de muncă a scăzut de la an la an a fost cel al hotelurilor şi restaurantelor.

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu  8,69% în trimestrul patru din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucră­toa­re) a crescut la majoritatea activităţilor eco­nomice, cele mai semnificative creşteri fiind în activităţile de spectacole culturale şi recreative (22,25%), intermedieri financiare şi asigurări (14,09%), informaţii şi comunicaţii (11,95%) şi în sănătate şi asistenţă socială (11,73%).

„Faţă de perioada analizată, diminuarea costului orar al forţei de muncă s-a observat doar la hoteluri şi restaurante (-3,82%), unde unităţile economice au fost puternic afectate de întreruperea/încetarea activităţii aferente, prin diminuarea timpului efectiv lucrat în contextul pandemiei de COVID-19, dar şi prin reducerea cheltuielilor cu forţa de muncă, cauzată de şomajul tehnic ori de încasările mai mici pe durata stării de alertă“, transmite Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai mici creşteri ale costului cu forţa de muncă au fost înregistrate de sectoare pe Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public, cu un plus de 4,92% în T4 din 2020 faţă de T4 din 2019, construcţii, cu un plus de aproape 5,4% şi de sectorul de activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, plus 7,01%, conform statisticilor INS.

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe, adică cea  a cheltuielilor salariale cu forţa de muncă a crescut cu 8,67%, iar componenta cheltuielilor indirecte, adică cele non-salariale, a crescut cu 9,15%.

„În costul orar al forţei de muncă sunt cuprinse şi sumele plătite salariaţilor pentru şomajul tehnic, suportate de angajator din fonduri proprii. Subvenţiile acordate angajatorilor de la bugetul statului pentru plata salariaţilor în contextul situaţiei cauzate de pandemia COVID-19 şi a stării de urgenţă/alertă sunt estimate pe baza surselor de date administrative şi scăzute din costul orar al forţei de muncă. În plus, indicatorii sunt influenţaţi de întreruperea activităţii în contextul COVID-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat“, adaugă INS.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.