Consiliul Investitorilor Străini: Mai mult de jumătate dintre companiile străine consideră că mediul economic din România s-a înrăutătit în ultima perioadă, atingând un nivel minim al ultimilor 7 ani

Autor: Roxana Rosu Postat la 15 noiembrie 2023 26 afişări

Consiliul Investitorilor Străini: Mai mult de jumătate dintre companiile străine consideră că mediul economic din România s-a înrăutătit în ultima perioadă, atingând un nivel minim al ultimilor 7 ani

Doar o treime dintre investitorii care au răspuns celei mai recente editii a Business Sentiment Index (BSI) efectuat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră piata din România atractivă în toamna anului 2023, fată de 47% cât declarau acelaşi lucru în primăvară, pe fondul introducerii noului pachet de măsuri fiscal.

În plus, mai mult de jumătate dintre membrii FIC consideră că mediul economic din România s-a înrăutătit în ultima perioadă, atingând un nivel minim al ultimilor 7 ani.

„Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori şi vedem o scădere drastică a încrederii într-o perioadă foarte scurtă, de doar câteva luni. Având în vedere că alte conditii de piată nu sau schimbat dramatic şi că România continuă să înregistreze creştere economică fată de alte tări din regiunea noastră care deja au intrat în recesiune, putem spune că era un moment foarte prielnic pentru a atrage şi mai multe investitii. Anul trecut, fluxul de investitii străine în România a fost de 10 miliarde euro, cea mai mare sumă de peste un deceniu, reflectând mai multă încredere din partea companiilor. Din păcate aceste mişcări bruşte de politică fiscală motivate doar de dorinta de a aduce mai multi bani la buget pe termen scurt vor afecta negativ nu doar perceptia, ci şi investitiile ca atare într-o perioadă de incertitudine macroeconomică. Autoritătile ar trebui să se gândească cum să atragă noi investitii, nu doar cum să le taxeze mai mult pe cele existente pentru că există riscul diminuării acestora”, a declarat Daniel Anghel, preşedintele FIC.

Semnalele cu privire la posibilitatea introducerii unor noi taxe, determină companiile să fie mai precaute cu alocarea bugetelor pentru noi investitii: 20% dintre respondeti vor reduce aceste cheltuieli în perioada următoare, iar numărul celor care se aşteaptă ca veniturile să crească în următoarele luni a scăzut de la 70% în martie la 54% în octombrie.  

Perceptia asupra constrângerilor normative aproape a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani (doar 3,8% dintre respondenti consideră că tara noastră este competitivă din acest punct de vedere).

 În acelaşi timp, povara fiscală s-a înrăutătit comparativ cu ultimii 4 ani (53% dintre respondenti au marcat România ca fiind necompetitivă).

Procentul companiilor care se aşteaptă ca afacerea să crească pe piata externă a crescut de la 30% în martie la 40% în octombrie, în timp ce pentru piata internă sentimentul a scăzut cu 6%.

Cu toate că numărul celor care au în vedere reducerea fortei de muncă a crescut de la ultima editie (19% în octombrie fată de 11% în martie anul curent), o parte importantă dintre companii (41%) au în plan angajări noi. Numărul celor care consideră că forta de muncă disponibilă pe piata din România este competitivă a rămas relativ constant în ultimii doi ani (40%).

România continuă să obtină un scor foarte slab la infrastructură (58%), birocratie (88%) şi transparentă şi consecventa aplicării politicilor (79%) rămânând necompetitivă în perceptia investitorilor străini.

 Cele mai mari provocări pentru investitori sunt impozitarea, neclarităti şi incertitudini legislative, inflatia ridicată /rata dobânzii şi lipsa for.ei de muncă.

Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (115 companii) a reprezentat în anul 2022 aproximativ 25% din PIB nominal. De asemenea, investit.iile companiilor membre au fost peste 10 miliarde lei, reprezentând 25% din cheltuielile de capital conform executiei bugetului consolidat.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
companii,
perioada,
inrautatire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.