Companiile de stat - insolvenţe, privatizări, vânzări

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 23 iunie 2013 67 afişări

La un an de la intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, Comitetul Creditorilor a aprobat planul de reorganizare a societăţii; după revenirea acesteia pe piaţă ar urma ca imediat să fie iniţiată procedura de listare a unui pachet minoritar de acţiuni, a anunţat, în Guvern, premierul Victor Ponta.

Companiile de stat - insolvenţe, privatizări, vânzări

În cursa pentru privatizarea CFR Marfă, Gruia Stoica (foto), proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), a anunţat că va plăti integral cele 180 de milioane de euro pentru preluare, sursele de finanţare fiind deopotrivă proprii, dar şi bancare. GFR rămăsese singurul "peţitor", în condiţiile în care asocierea româno-austriacă Transferoviar Grup - Donau Finanz şi compania americană OmniTRAX s-au retras. Cu 180 de milioane de euro Gruia Stoica a preluat 51% din acţiunile companiei. Privatizarea CFR Marfă reprezintă o precondiţie solicitată de experţii Fondului Monetar Internaţional pentru ca ultima evaluare a acordului început în 2011 să intre în Consiliul Director al instituţiei internaţionale.

O altă companie de stat, Nuclearelectrica, ar putea aduce bugetului de stat între 300-350 milioane lei prin vânzarea a 10% din acţiuni pe bursă. "O tranşă reprezentând 85% din aceste titluri urmează să fie alocată investitorilor instituţionali", a anunţat ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă. El a adăugat că guvernul speră să obţină "300-350 milioane lei, cam asta ar putea să fie maximul posibil". Ministrul a mai spus că va fi convocată Adunarea Generală a Acţionarilor şi va fi publicat prospectul de emisiune, întregul proces fiind estimat să dureze până în jurul datei de 10 iulie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/companiile-de-stat-insolvente-privatizari-vanzari-11007598
11007598
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.