Comisia Europeană: fraţii Micula trebuie să ramburseze banii primiţi de la statul român în urma procesului de la Washington

Postat la 30 martie 2015 563 afişări

Comisia Europeană a realizat o investigaţie amănunţită în urma căreia reiese că despăgubirile plătite de statul român fraţilor Micula ca urmare a anulării unei scheme de ajutor pentru investiţii încalcă normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia Europeană: fraţii Micula trebuie să ramburseze banii primiţi de la statul român în urma procesului de la Washington

 Astfel, cei doi antreprenori-care au beneficiat de acele ajutoare de stat în calitate de investitori suedezi- trebuie să ramburseze sumele deja primite.

“Beneficiarii trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula au câştigat în premieră în 2013 despăgubiri de 376 milioane de lei (85 mil. euro) de la statul român în cadrul unui arbitraj internaţional.

Cei doi fraţi au câştigat după 8 ani procesul pe care l-au intentat statului român la curtea de arbitraj ICSID de la Washington pe motiv că le-au fost eliminate anumite facilităţi fiscale, având în vedere că ei au venit în România ca in­vestitori străini, din Suedia.

Ei ceruseră 250 mil. dolari despăgubiri, dar le-au fost acordate 376 mil. lei (85 mil. euro), plus dobânzi.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/comisia-europeana-fratii-micula-trebuie-sa-ramburseze-banii-primiti-de-la-statul-roman-in-urma-procesului-de-la-washington-14083827
14083827
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.