Comisia Europeană despre Legea Pensiilor adoptată de PSD-ul lui Dragnea şi Dăncilă: Este susceptibilă să pune în pericol sustenabilitatea finanţelor publice

Postat la 05 iunie 2019 66 afişări

Noua lege a pensiilor, adoptată de Parlament în decembrie 2018, este susceptibilă să pună în pericol sustenabilitatea finanţelor publice, transmite Comisia Europeană în raportul semestrial asupra României.

Comisia Europeană despre Legea Pensiilor adoptată de PSD-ul lui Dragnea şi Dăncilă: Este susceptibilă să pune în pericol sustenabilitatea finanţelor publice

Potrivit noii legi adoptată de guvernul Dăncilă, punctul de pensie urmează să fie majorat cu 15% în septembrie 2019 şi cu 40% în septembrie 2020.

Comisia Europeană explică cum valoarea punctului de pensie va creşte, deoarece factorul de indexare utilizat la calcularea pensiilor existente nu ar mai urma creşterea preţurilor, ci ar fi raportat permanent la creşterile salariilor şi ale preţurilor.

Legea va aduce cheltuieli suplimentare cu pensiile noi pentru că perioada de cotizare utiliuzată la calcularea unei pensii va fi scurtată.

„Anumite probleme structurale care afectează adecvarea pensiilor rămân nesoluţionate. Vârsta medie efectivă de pensionare este apropiată de media UE, dar nu este aceeaşi pentru femei şi bărbaţi. Acest lucru, cuplat cu o perioadă de contribuţie mai scurtă în cazul femeilor, duce la un decalaj de pensii considerabil între bărbaţi şi femei”, transmite Comisia Europeană.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comisia europeana,
comisie,
finante,
pericol

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.