Comisia Europeană a închis investigaţia demarată în 2018 privind sprijinul acordat de România companiei Oltchim, în valoare de aproximativ 335 de milioane euro

Autor: Roxana Rosu Postat la 01 iulie 2022 29 afişări

Comisia Europeană a închis investigaţia demarată în 2018 privind sprijinul acordat de România companiei Oltchim, în valoare de aproximativ 335 de milioane euro

Comisia Europeană a închis investigaţia demarată în 2018 privind sprijinul acordat de România companiei Oltchim, în valoare de aproximativ 335 de milioane euro, în condiţiile în care societatea a fost declarată insolvabilă în 2019 şi şi-a încetat definitiv activitatea economică.

În decembrie 2018, Comisia a constatat că Oltchim a primit un ajutor incompatibil de la statul român sub formă de neexecutare a datoriilor, anulare a datoriilor şi continuare a livrărilor către Oltchim fără plată.

Comisia a impus României să recupereze acest ajutor.

În decembrie 2021, Tribunalul a constatat că Comisia nu a reuşit să demonstreze că două măsuri de sprijin - neexecutarea datoriilor şi anularea datoriilor - constituiau ajutoare de stat şi, prin urmare, a anulat parţial decizia Comisiei din 2018.

Ca urmare a hotărârii Tribunalului, procedura oficială de investigare a Comisiei a rămas deschisă în ceea ce priveşte cele două măsuri.

La 8 mai 2019, Oltchim a fost declarată insolvabilă şi şi-a încetat definitiv activitatea economică. Ca urmare a acestui fapt, investigaţia Comisiei a rămas fără obiect şi, în consecinţă, Comisia şi-a închis investigaţia.

Chimcomplex Borzeşti, controlat majoritar de omul de afaceri Ştefan Vuza, a achiziţionat în anul 2018 activele viabile ale combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comisie,
oltchim,
datorii,
anulare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.