Cojocaru, despre TVA de 5%: Produsul tradiţional este produs manufacturier, adică nepurtător de TVA

Postat la 06 aprilie 2019 85 afişări

Preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, susţine că impunerea unei cote de TVA de 5% la produsele bio şi tradiţionale ar majora preţurile la acestea, nu le-ar reduce, deoarece în prezent pentru acestea nu se aplică TVA.

Cojocaru, despre TVA de 5%: Produsul tradiţional este produs manufacturier, adică nepurtător de TVA

„Am văzut o declaraţie a domnului Dragnea la Călăraşi..în spate stătea mândru dl Daea: «Vom reduce la 5% TVA la produsele Tradiţionale!» (hip, hip, ura!) Alo, domnilor! Produsul Tradiţional este produs manufacturier, se face conform Ordin 111/ 2008 şi conf Ordin Ministru MADR din 2014..în cantităţi limitate..în majoritatea cazurilor de către PFA.. ADICĂ NU E PURTĂTOT DE TVA!! TVA = 0!! Adică voi puneţi tva de 5%? Adică Scumpiţi produsele românesti cu 5%?”, a scris, vineri seara, Dorin Cojocaru, pe Facebook.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, vineri dimineaţa, la Călăraşi, la inaugurarea unui proiect de irigaţii, că i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, să reducă la 5% cota de TVA pentru alimentele bio şi tradiţionale şi să le dea posibilitatea producătorii români să îşi vândă produsele prin aprozarele statului.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, nu a exclus, vineri seara, posibilitatea ca TVA pentru produsele bio şi tradiţionale să fie redus de la 9%, cât este în prezent cota pentru produsele alimentare, la 5%.

„TVA-ul se poate reduce, ştim foarte bine, este o Directivă europeană, 112, care reglementează modul în care TVA-ul se poate stabili la nivelul unei ţări. Este o cotă standard de TVA şi două cote aparte, mai mici decât standard. În cazul României, avem 19%, 9% şi 5%. Tot ceea ce se încadrează pe acea anexă la această Directivă poate să beneficieze de TVA redus, în speţă 9% sau 5%. Trebuie văzut care sunt produsele care sunt pe anexa la Directiva menţionată. (...) Sunt discuţii tehnice care se poartă la nivelul Uniunii Europene, acolo unde statele membre încearcă să modifice directiva în speţă, pentru a adăuga pe acea anexă, în cazul nostru aceste produse bio”, a precizat Teodorovici.

În prezent, TVA-ul la produsele alimentare şi la produse alcoolice este de 9%, începând cu iunie 2015. De-atunci până în prezent, această cotă a fost extinsă către mai multe produse.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tva,
produse,
majorare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.