Codul Ocupaţiilor din România va fi actualizat. Aproape 200 de meserii ar urma să fie eliminate, în timp ce altele vor fi adăugate

Postat la 21 septembrie 2021 181 afişări

Codul Ocupaţiilor din România va fi actualizat. Aproape 200 de meserii ar urma să fie eliminate, în timp ce altele vor fi adăugate

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, printr-un mesaj pe Facebook, că îşi propune să actualizeze Codul Ocupaţiilor din România (COR), întrucât acesta conţine foarte multe ocupaţii care nu mai există, în timp ce unele ocupaţii de actualitate nu sunt incluse.

Potrivit ministrului, 189 de ocupaţii din COR nu se mai practică, în timp ce alte 1.787 existente în Clasificarea europeană a aptitudinilor, competenţelor, calificărilor şi ocupaţiilor (ESCO) nu se regăsesc în acesta.

„Am discutat astăzi cu reprezentanţii a 7 mari companii din România şi ai Confederaţiei Patronale «Concordia», care oferă împreună aproape 400.000 de locuri de muncă, despre finalizarea demersurilor de actualizare a Codul ocupaţiilor din România, proiect care a presupus, în ultimele luni, mai multe sesiuni de lucru cu reprezentanţi ai mediului de afaceri. Atât în cadrul discuţiei de astăzi, cât şi cu alte ocazii, angajatorii au confirmat faptul că, în formula de acum, Codul ocupaţiilor este cu mult depăşit de realitatea din piaţă, mai ales odată cu dezvoltarea accelerată a domeniului IT şi cerinţele de digitalizare şi tehnologizare existente în majoritatea sectoarelor de activitate.

Vrem ca modificările pe care le realizăm acum să includă toate «meseriile viitorului» şi, mai mult, ne-am propus să simplificăm procedurile prin care angajatorii pot solicita introducerea unei noi ocupaţii în COR, tocmai pentru ca actualizarea acestuia să nu mai fie în contratimp cu realitatea de pe piaţa muncii”, scrie Raluca Turcan.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
eliminare,
meserii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.