Cluj: Proiect de monitorizare a substanţelor chimice periculoase, lansat în premieră naţională

Autor: Adina Oşan, Vasile Măgrădean Postat la 19 iunie 2015 94 afişări

Un sistem de monitorizare a substanţelor chimice periculoase din judeţul Cluj, precum arseniu, cadmiu, nichel, benzen sau toluen, a fost lansat, vineri, în premieră naţională, de APM Cluj, proiectul fiind finanţat din fonduri europene de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj, Grigore Crăciun, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că proiectul vizează protecţia mediului şi prevede realizarea de studii privind identificarea surselor de poluare din judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"APM Cluj a lansat, în premieră naţională, proiectul de realizare a primului sistem integrat de culegere şi transmitere a datelor provenite din monitorizarea substanţelor chimice periculoase în judeţul Cluj - arseniu, cadmiu şi nichel, benzen şi toluen, cu o valoare de aproape 1,5 milioane de euro, finanţat din fonduri europene. Proiectul vizează protecţia mediului prin îmbunătăţirea monitorizării substanţelor chimice periculoase şi prevede realizarea de studii privind identificarea surselor de poluare şi nivelul de contaminare cu astfel de substanţe, dar şi achiziţionarea a 22 de echipamente specifice de monitorizare, cum ar fi analizoare, senzori de detecţie", a spus Crăciun.

Potrivit acestuia, scopul final al sistemului este prevenirea bolilor şi a efectelor substanţelor chimice şi deşeurilor periculoase asupra sănătăţii umane şi mediului.

"Vor fi făcute prelevări de probe din aer şi din sol în Cluj-Napoca, Dej, Turda, Huedin şi Gherla. În Cluj-Napoca, sistemul va fi montat pe una din staţiile de monitorizare a calităţii aerului, la fel şi în Dej, iar în Gherla, Turda şi Huedin se vor alege locurile astfel încât să fie cât mai aproape de zona industrială, pentru a putea să avem un termen real şi cât mai exact a concentraţiilor acestor substanţe. Vom încerca să afişăm aceste analize în centrul oraşului, iar atunci când limita este depăşită la una din ele, noi vom alerta autorităţile locale să se ia măsuri pentru a nu fi afectată populaţia", a mai spus şeful APM Cluj.

Substanţele chimice periculoase care vor fi monitorizate pot provoca diverse îmbolnăviri grave, cum ar fi cancerul, leziuni gastrointestinale sau cardiovasculare, afecţiuni ale plămânilor, ficatului sau rinichilor.

"Aceste substanţe, arseniu, cadmiu şi nichel, benzen şi toluen, sunt cele mai frecvente substanţe chimice poluante din judeţul Cluj şi provin din activităţi industriale", a subliniat Grigore Crăciun.

Proiectul este implementat în perioada mai 2015 - aprilie 2016 şi este finanţat în cadrul Programului privind reducerea substanţelor periculoase, printr-un grant SEE acordat de Islanda, Norvegia şi Liechtenstein.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PROIECT,
MEDIU,
SUBSTANŢE
/actualitate/cluj-proiect-de-monitorizare-a-substantelor-chimice-periculoase-lansat-in-premiera-nationala-14475938
14475938
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.