Ciucă, după întâlnirea cu von der Leyen: România, mai aproape de aderarea la Spaţiul Schengen

Autor: Andreea Tobias Postat la 26 octombrie 2022 32 afişări

Ciucă, după întâlnirea cu von der Leyen: România, mai aproape de aderarea la Spaţiul Schengen

Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea României cu privire la acquis-ului Schengen şi o duce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de ţară, afirmă premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Întrevederea prim-ministrului României cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Discuţiile s-au axat asupra aderării României la Spaţiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

De asemenea, au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova.

„Guvernul României apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spaţiului Schengen şi contribuţia esenţială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea ţării noastre cu privire la acquis-ului Schengen şi ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de ţară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Prim-ministrul a menţionat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiţiei, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.

„Şeful Executivului a asigurat de angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă şi cuprinzătoare a ţintelor şi jaloanelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Referitor la ţintele şi jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuţiilor tehnice cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen. Totodată, premierul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar şi al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menţinerea concentrării pe obiectivele de tranziţie digitala, ecologică şi consolidarea rezilienţei”, transmite Guvernul într-un comunicat de presă.

Ciucă a menţionat că sunt importante şi ajustări ale unor ţinte şi jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale. A arătat că Romania va insista şi va continua discuţiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă, pe menţinerea în rezervă a producţiei de energie bazată pe cărbune şi pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.

De asemenea, Ciucă a subliniat importanţa acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, masuri suplimentare de facilitare a accesului pe piaţa UE a produselor din această ţară şi eliminarea tarifelor de roaming.

„Premierul a reiterat angajamentul României pentru susţinerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea şi integrarea refugiaţilor, respectiv a tranzitului de cereale. Totodată, a notat cu satisfacţie recunoaşterea de către preşedinta Comisiei Europene a eforturilor autorităţilor si cetăţenilor romani pentru sprijinirea si integrarea refugiaţilor din Ucraina, respectiv susţinerea consistentă a tranzitului de cereale din Ucraina”, spune sursa citată.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă se află marţi şi miercuri într-o vizită de lucru la Bruxelles.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciucă,
ursula von der leyen,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.