Cîţu: Nu vom lua bani de la investiţii pentru pensii şi salariilor. Pilonul I e o bombă cu ceas

Postat la 22 ianuarie 2020 157 afişări

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat miercuri că PNL nu va lua bani de la investiţii pentru plata pensiilor şi salariilor. Ministrul a spus că deficitul de 3,6% din bugetul pe 2020 include toate proiectele de investiţii din programul de guvernare al PNL.

Cîţu: Nu vom lua bani de la investiţii pentru pensii şi salariilor. Pilonul I e o bombă cu ceas

"Ceea ce ce nu vom face noi, şi asta vă garantez, nu vom face acea mizerie pe care a făcut-o PSD în ultimii ani, să pună bani în buget pentru investiţii şi în timpul anului să-i ia şi să-i ducă pensi şi salarii. Nu, noi am alocat banii pentru pensii şi salarii în buget şi pentru investiţii, nu vom lua banii de la investiţii să-i ducem la pensii şi salarii. Această mizerie nu o vom face niciodată, d-aia am şi venit cu un deficit de 3,6 care include toate aceste programe de investiţii pe care le avem în programul de guvernare, plus ce era în vigoare pe tema de salarii şi pensii, de acolo deficitul pentru anul acesta", a spus miercuri ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Adevărul.

În ceea ce priveşte posibilitatea desfiinţării sistemului public de pensii, Cîţu a precizat că trebuie găsite soluţii pentru că sistemul actual este o "bombă cu ceas" şi că o reformă a sistemului de pensii durează mai mulţi ani.

"O reformă a sistemului de pensii durează şi nu se face peste noapte şi nu o poate face acest guvern mâine, în acest an de tranziţie. Ce spun eu este că e nevoie de o valoare independentă a sistemului de pensii din România pentru a găsi soluţii. Nu o spun doar eu, peste tot sunt informaţii că dacă continuăm acest ritm cu contribuţii către Pilonul I de pensii şi luam în calcul evoluţia demografică, ceea ce se întâmplă în spate este o subţiere a plajei demografice, deci mai puţini oameni care contribuie în viitor pentru mai mulţi oameni. Asta ar trebui să dea de gandit, este ca o bombă cu ceas, şi trebuie rezolvată, nu se va rezolva mâine şi nici astăzi, trebuie o evaluare obiectivă şi găsită o solutie. Soluţia care funcţionează în ţările dezvoltate este de a transfera mai mult din economisirea pentru pensii către un sistem privat, acolo sunt randamente. Ce va fi vom vedea atunci, dar sistemul actual nu va fi în stare să finanţeze pensiile peste 20 de ani. Din cauza asta trebuie să începem", a spus Florin Cîţu.

Ministrul de resort a dat asigurări că pensiile vor creşte, la fel ca alocaţiile, însă cu cât va permite bugetul şi situaţia economică, o declaraţie făcută prima dată duminică de premierul Ludovic Orban.

"Nu ştiu ce va fi în septembrie (când se majorează pensiile cu 40% - n.red). Eu înţeleg că suntem în campanie şi e un subiect care trebuie întreţinut de adversarii noştri, dar e o înmulţire simplă: vezi câte luni are anul şi constaţi că sunt banii în buget", a precizat Cîţu.

Banii pentru majorarea alocaţiilor nu vor fi luaţi de la investiţii, a mai arătat ministrul

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitii,
pensii,
refuz,
bani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.