Cioloş: Acordul de Parteneriat înseamnă negociere, dacă nu ştii să negociezi, CE îţi impune abordări

Postat la 04 aprilie 2014 30 afişări

România ar fi trebuit să aibă abordări strategice în negocierea Acordului de Parteneriat şi argumente în acest sens, în caz contrar serviciile CE având obiceiul de a impune anumite lucruri, a declarat, vineri, Dacian Cioloş, adăugând că analiza şi elaborarea programelor nu poate fi externalizată.

Cioloş: Acordul de Parteneriat înseamnă negociere, dacă nu ştii să negociezi, CE îţi impune abordări

 Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a precizat că nivelul scăzut al ratei de absorbţie a fondurilor europene are drept cauză lipsa capacităţii administrative de a gestiona aceşti bani, şi nu proiectele propuse, precum şi calitatea conţinutului programelor operaţionale.

În ceea ce priveşte aceste programe operaţionale, "şi pentru perioada bugetară care vine mai avem nevoie de întărirea capacităţii de expertiză din interiorul structurilor guvernamentale", a spus Cioloş, la dezbaterea "Cum facem din integrarea europeană un succes", organizată de reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti şi Societatea Academică Română (SAR).

Precizând că este vorba doar de "o observaţie personală", comisarul pentru Agricultură a subliniat că, pentru exerciţiul 2014-2020, în România "există reflexul de a externaliza analizele strategice şi chiar elaborarea programelor". "Există încă o auto-neîncredere în administraţia naţională că vom fi capabili să elaborăm noi programul şi să mergem să-l susţinem la Bruxelles. Şi atunci luăm un expert străin. Sunt multe state membre care folosesc expertiza externă pentru a se ajuta să îşi pregătească partea de programare, dar, în general, elaborarea programelor şi negocierea lor cu CE o face administraţia pentru că trebuie să-ţi aperi, să-ţi susţii nişte puncte de vedere", a declarat oficialul european.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ciolos-acordul-de-parteneriat-inseamna-negociere-daca-nu-stii-sa-negociezi-ce-iti-impune-abordari-12402054
12402054
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.