Cine câştigă alegerile de duminică din Polonia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 octombrie 2011 24 afişări

Partidul de guvernământ din Polonia (Platforma Civică a premierului Donald Tusk, liberală şi pro-europeană) ar putea să câştige alegerile din 9 octombrie cu o marjă mică în faţa opoziţiei (partidul Lege şi Ordine al fraţilor Kaczynski, conservator şi eurosceptic).

Sondajele de opinie au arătat o îngustare progresivă a distanţei dintre cele două formaţiuni, cu o ascensiune a opoziţiei până la un raport de 31-21 în preferinţele electoratului. Polonia, a şaptea economie a UE, a avut o creştere medie a PIB de 4,4% din 2007 până în 2010, iar salariul mediu s-a majorat cu circa 18% în ultimii patru ani, de când Donald Tusk conduce guvernul.

Acum însă, încetinirea economiei din zona euro ameninţă veniturile din exporturi ale Poloniei, deficitul bugetar şi datoria au crescut, iar prognozele băncilor străine vorbesc de o creştere economică de numai 1,9% pentru anul viitor (Citigroup), raportat la prognoza de 4% a guvernului, ceea ce a influenţat negativ opiniile unei părţi a electoratului faţă de guvern.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Polonia,
alegeri,
Tusk,
Kaczynski,
parlament,
economie
/actualitate/cine-castiga-alegerile-de-duminica-din-polonia-8848301
8848301
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.