Chiril Gaburici a discutat cu Jens Stoltenberg despre consolidarea parteneriatului Republica Moldova - NATO

Autor: Iuliana Enache Postat la 16 martie 2015 77 afişări

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a primit luni pe premierul moldovean Chiril Gaburici, cu care a discutat despre consolidarea parteneriatului între Alianţa Nord-Atlantică şi Chişinău, se arată într-un comunicat oficial.

Calificând Republica Moldova drept un "partener valoros al NATO, Stoltenberg a subliniat că "toţi membrii alianţei susţin suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a R.Moldova" şi respectă neutralitatea sa constituţională.

În timpul întâlnirii, cei doi oficiali au trecut în revistă progresele înregistrate în implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO şi au identificat posibilităţi de oferire a asistenţei în reformarea sectorului de securitate, apărare şi modernizarea Armatei Naţionale.

"Credem că atât R.Moldova, cât şi NATO vor beneficia de dezvoltarea cooperării noastre viitoare", a adăugat secretarul general, afirmând că "prin cooperarea cu NATO, R.Moldova îşi poate profesionaliza şi mai mult forţele armate şi poate face contribuţii importante la procesul de pace".

De asemenea, Stoltenberg i-a mulţumit premierului moldovean pentru controbuţia ţării la misiunea NATO în Kosovo. "Tot ce faceţi arată că R.Moldova este un colaborator real în procesul de pace şi stabilitate" în regiunea euro-atlantică, a declarat el.

La rândul său, premierul moldovean a reiterat interesul R.Moldova de a deschide un Oficiu al NATO la Chişinău, care ar facilita dialogul politic şi cooperarea dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică, precizează un comunicat al Guvernului moldovean.

Premierul a pledat pentru cooperarea cu statele membre şi partenere NATO în domeniul apărării cibernetice, gestionării situaţiilor excepţionale, inclusiv pe linia Programului Ştiinţa pentru Pace şi Securitate, precum şi necesitatea finalizării Proiectului privind evacuarea şi distrugerea pesticidelor cu termen expirat de pe teritoriul Republicii Moldova.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NATO,
R.MOLDOVA,
/actualitate/chiril-gaburici-a-discutat-cu-jens-stoltenberg-despre-consolidarea-parteneriatului-republica-moldova-nato-13996116
13996116
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.