China şi-a trimis în spaţiu prima femeie cosmonaut (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 iunie 2012 68 afişări

Prima chinezoaică astronaut a plecat, sâmbătă, într-o misiune spaţială ce va dura 13 zile – prima încercare a Chinei de a trimite în spaţiu un modul orbital cu oameni la bord, după ce expediţii similare au fost organizate până acum de SUA şi Rusia.

Echipa este formată din Liu Yang şi doi colegi, Jing Haipeng şi Lin Wang, care au plecat de la centrul de lansare Jiuquan din nordul ţării, la bordul capsulei Shenzhou-9, având ca destinaţie laboratorul spaţial experimental Tiangong-1, lansat şi plasat pe orbită în septembrie 2011. Până acum, către staţia spaţială Tiangong-1 a mai fost trimisă o capsulă fără om la bord, Shenzhou-8.

Conform biografiilor prezentate de CCTV, şeful echipei este Jing Haipeng, fost pilot militar în armata chineză, cosmonaut din 1998, distins cu medalia "Eroul spaţiului". Liu Wang este şi el fost pilot, devenit cosmonaut în acelaşi an cu colegul său. Cosmonauta Liu Yang, născută în 1978, a fost şi ea pilot militar, având peste 1.680 de ore de zbor, iar în 2010 a devenit cosmonaut.

Prin Liu Yang, China devine a treia ţară din lume, după fosta URSS şi SUA, capabilă să trimită în spaţiu o femeie, folosind tehnologie spaţială dezvoltată de propria industrie de profil.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/china-si-a-trimis-in-spatiu-prima-femeie-cosmonaut-video-9752896
9752896
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.