Cetăţeanul grec şi cele două românce din Bacău, acuzaţi de înşelarea unor multinaţionale, reţinuţi

Autor: Andrei Dumitrescu Postat la 20 februarie 2015 668 afişări

Cetăţeanul grec căutat de autorităţile franceze şi austriece după ce ar fi înşelat mai multe multinaţionale şi cele două românce din Bacău cu care opera, prinşi joi de poliţiştii români, au fost reţinuţi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Cei trei vor fi duşi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Surse din Poliţie au declarat pentru MEDIAFAX că aceştia ar fi înşelat, de pe teritoriul României, două companii din Franţa cu 670.000 de euro, precum şi societăţi din Germania, Austria, China şi Cipru.

Creierul grupării era cetăţeanul grec Christoforos Polytidis, care îşi închiriase o locuinţă în localiatea ilfoveană Dascălu şi se acociase cu cele două femei din Bacău, Luminţa Pândar şi Paulina Vrânceanu, care admistrau societăţile fantomă controlate de acesta, spuneau sursele citate.

Conform anchetatorilor, grecul folosea un mod de operare nou în Europa, prin care sunt înşelate, de obicei, companiile mari.

Membrii grupării copiau email-ul de serviciu al unei companii multinaţionale, modificând foarte puţin această adresă, astfel încât ea să pară reală. Astfel, Christoforos Polytidis se recomanda prin email ca fiind directorul companiei.

Ulterior, de pe acest cont, Christoforos Polytidis, trimitea un email directorului financiar al aceleiaşi companii pe care îl înştiinţa că la nivelul companiei se desfăşoară o anchetă şi are loc un audit extern. Falsul director general îi mai comunica directorului financiar că există suspiciuni faţă de faptul că în interiorul firmei există "o cârtiţă", motiv pentru care, legat de acest subiect, nu trebuie să vorbească cu nimeni altcineva, iar comunicarea pe această temă o vor face exclusiv prin intermediul email-ului.

Dacă directorul financiar răspundea la email, acesta era contactat de falşii reprezentanţi ai firmei de audit care îl anunţau că trebuie să le trimită toate facturile mai mari de 40.000 de euro.

După ce primeau documentele, suspecţii contactau clienţii companiei respective, ale căror nume se regăseau în documentele contabile, şi îi anunţau că societatea a schimbat conturile în care se făceau plăţile şi le trimiteau alte numere de cont, astfel încât să le fie viraţi lor banii.

Poliţiştii români au reuşit să recupereze din mai multe conturi ale lui Christoforos Polytidis suma de 520.000 de euro, bani despre care se bănuieşte că ar proveni din înşelarea unei companii din Franţa cu 670.000 de euro.

Anchetatorii români au lucrat la acest caz în cooperare cu autorităţile franceze şi cu poliţia din Austria.

Grecul ar fi comis înşelăciunile pentru care este suspectat, în perioada iulie-august 2014, existând indicii că acesta ar fi prejudiciat societăţi din Franţa, Germania, Austria, China şi Cipru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ÎNŞELĂCIUNI,
MULTINAŢIONALE,
GREC
/actualitate/cetateanul-grec-si-cele-doua-romance-din-bacau-acuzati-de-inselarea-unor-multinationale-retinuti-13858695
13858695
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.