Centrul ungar contra terorismului TEK exclude o legătură teroristă în cazul autocarului bulgar

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 20 mai 2015 75 afişări

Dispozitivul exploziv improvizat, găsit sâmbătă, în apropiere de Budapesta, la bordul autocarului aparţinând unei firme româneşti care efectua o legătură între Cehia şi Bulgaria, nu poate fi legat de vreo organizaţie teroristă, a anunţat marţi Centrul ungar contra terorismului TEK, relatează MTI.

"Informaţiile disponibile până acum nu au ridicat suspiciuni privind o acţiune teroristă motivată ideologic sau politic", anunţă Centrul.

"Nu poate fi stabilită o legătură cu vreo organizaţie teroristă sau radicalismul religios", adaugă TEK.

Centrul a precizat că nu este implicat în mod direct în investigaţie, dar îşi ajută partenerii ungari şi europeni.

Presa bulgară a scris marţi că pasagerii autocarului care efectua o legătură de la Praga la Varna au simţit un miros chimic puternic. Şoferul a deschis compartimentul bagajelor şi a găsit o sticlă de plastic în care se afla lichid, un ceas şi fire. Poliţia a fost chemată la faţa locului imediat.

Poliţia ungară a anunţat marţi că o echipă de genişti a "dezamorsat pachetul suspect" şi l-a preluat în vederea unei anchete. Biroul Naţional ungar de Investigaţii a lansat o anchetă suspectând o tentativă de asasinat.

Site-ul nol.hu l-a citat pe directorul firmei bulgare care opera autocarul, Dragomir Petkova, declarând că un bărbat ceh sau slovac este suspectat că a plasat o bombă artizanală la bordul vehicului în care se aflau 35 de pasageri.

Dragomir Petkov, şoferul autocarului, a declarat că un pasager ceh sau slovac, în vârstă de aproximativ 25 de ani, care avea bilet de la Praga la Bratislava şi părea să fie beat, a coborât din autbuz într-o parcare de lângă Brno, al doilea cel mai important oraş din Cehia, şi nu a mai revenit la bord.

Ministerul român de Externe a precizat marţi, la solicitarea MEDIAFAX, că şapte români şi-au continuat călătoria în siguranţă cu autocarul, după ce pirotehniştii din Ungaria au îndepărtat pachetul suspect descoperit în autovehicul.

"Ambasada României la Budapesta a întreprins demersurile legale pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la incident şi la identitatea pasagerilor aflaţi la bordul autocarului. Conform informaţiilor obţinute de la poliţia ungară, la data de 16.05.2015, în autocarul cu numere de înmatriculare bulgare, care circula pe ruta Praga – Varna via România a fost găsit un colet suspect", preciza MAE.

Potrivit MAE, pachetul suspect a fost îndepărtat de către pirotehnişti într-o parcare situată pe centura Budapestei – M0, iar pasagerii şi-au continuat călătoria, în condiţii de siguranţă, cu acelaşi autocar.

Autocarul a traversat Cehia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria. Incidentul este investigat de autorităţile din Cehia, Slovacia, Ungaria şi România.

Autocarul a ajuns la Varna luni, cu o întârziere de 18 ore. Anchetatorii nu exclud posibilitatea unui complot terorist islamist.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNGARIA,
AUTORCAR,
BOMBĂ
/actualitate/centrul-ungar-contra-terorismului-tek-exclude-o-legatura-terorista-in-cazul-autocarului-bulgar-14299235
14299235
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.