Cele mai puternice businessuri antreprenoriale din comerţul alimentar. Reţelele de magazine româneşti care încearcă să reziste în lupta cu marile reţele străine

Postat la 28 august 2018 124 afişări

Retailerul Annabella, controlat de familia Mutu, este cel mai puternic business antreprenorial din comerţul alimentar, cu afaceri de 255 mil. lei pe an. Prin comparaţie, liderul pieţei, gigantul Kaufland, are un business de 40 de ori mai mare.

Cele mai puternice businessuri antreprenoriale din comerţul alimentar. Reţelele de magazine româneşti care încearcă să reziste în lupta cu marile reţele străine

Între cele mai mari 20 de afaceri din co­merţul alimentar local îşi fac loc nouă afaceri care au în spate antreprenori locali, businessuri de peste 100 de mi­lioane de lei fiecare anul trecut. La vârf, clasamentul este dominat clar de afacerile gi­ganţilor străini în frunte cu Kaufland, Car­refour şi Auchan, businessuri de miliarde de lei.

Lanţul de magazine Annabella, controlat de familia Mutu, este cel mai puternic business antreprenorial din comerţul alimentar, cu afaceri de 255 mil. lei anul trecut şi peste 800 de salariaţi. Reţeaua de circa 70 de magazine este de altfel singurul retailer cu acţionariat local a cărui cifră de afaceri sare de pragul de 200 mil. lei într-un clasament dominat clar la vârf de lanţurile străine. Pe poziţiile următoare se află Zanfir din Vrancea şi Elan Trio din Harghita.

Spre deosebire de reţelele străine care în­cear­că să acopere în mod echilibrat toată ţara, unii dintre marii antreprenori români din do­meniu au ales să se dezvolte regional, de regulă în apropiere de oraşul mamă. Acesta este cazul ce­lor trei reţele de mai sus.

Mai mult, cele mai multe afaceri antrepre­noriale din clasament fac parte din grupuri integrate, oamenii de afaceri din spatele aces­tor businessuri având şi producţie - de regulă de carne sau lactate.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.