Cele mai mari 16 bănci din lume au plătit pentru litigii 306 miliarde dolari, din 2010

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 08 iunie 2015 138 afişări

Cele mai mari 16 bănci din lume, între care Bank of America, HSBC şi Deutsche Bank, au plătit pentru litigii peste 200 miliarde de lire sterline (306 miliarde dolari), din 2010, potrivit unui studiu care contrazice opinia că băncile au depăşit cea mai dificilă perioadă a despăgubirilor post-criză.

Studiul anual realizat de CCP Research Foundation din Marea Britanie foloseşte la evaluarea acestor costuri datele autorităţilor de reglementare, rapoarte financiare anuale ale instituţiilor financiare şi alte date publice, relatează Financial Times.

În cel mai recent raport al CCP Research Foundation, care analizează date pentru perioada 2010-2014, costul total al amenzilor, acordurilor de închidere a litigiilor şi al provizioanelor, este evaluat la 205,6 miliarde de lire sterline, fiind în creştere cu aproape o cincime faţă de anul precedent.

În pofida acestei tendinţe de creştere, mulţi directori de bănci se poartă ca şi cum acestea ar fi costuri cu caracter excepţional generate de probleme legale, a declarat Chris Steares, director de cercetări la fundaţie. El a arătat că într-o serie de acorduri pentru închiderea investigaţiilor legate de manipularea valutelor se arată că abuzurile au continuat până în 2013.

"Dacă întrebi băncile despre riscurile pentru reputaţia lor, vor spune că situaţia trebuie să se schimbe. Dar în condiţiile în care costurile legate de practicile băncilor continuă de la an la an, apare întrebarea dacă aceste practici se schimbă în bine", a spus Steares.

Unii politicieni din Statele Unite şi Marea Britanie au încercat să pună capăt anilor de reglementare excesivă, taxe şi amenzi, considerând că autorităţile de reglementare trebuie să reducă presiunea asupra băncilor.

Unii directori de instituţii financiare au semnalat la rândul lor că cheltuielile au început să scadă, în special după închiderea investigaţiilor referitoare la neregulile legate de tranzacţiile cu instrumente financiare garantate prin ipoteci. Directorul financiar al Bank of America, Bruce Thompson, a subliniat în raportul trimestrial scăderea costurilor legale.

Multe investigaţii sunt încă în desfăşurare, iar unele afectează divizii bancare care până acum au scăpat de amenzi mari.

JPMorgan Chase a anunţat în februarie că la sfârşitul anului trecut banca era implicată în cel puţin 20 de litigii, inclusiv o investigaţie a Departamentului de Justiţie dacă a cumpărat credite auto evaluate în funcţie de etnia împrumutaţilor.

Cele 16 bănci incluse în studiu sunt Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Lloyds Banking Group, National Australia Bank, Royal Bank of Scotland, Santander, Standard Chartered, Societe Generale şi UBS.

Dintre acestea, Bank of America a înregistrat în perioada 2010-2014 cele mai mari costuri pentru litigii, 64,05 miliarde lire sterline, urmată de JPMorgan Chase (32,91 miliarde lire), Lloyds Banking Group (15,62 miliarde lire), Citigroup (14,75 miliarde lire) şi Barclays (12,19 miliarde lire).

Între celelalte bănci amendate, Deutsche Bank a plătit 9,37 miliarde lire, HSBC 8,9 miliarde lire, BNP Paribas 7,76 miliarde lire, Credit Suisse 5,85 miliarde lire, iar UBS 5,41 miliarde lire.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂNCI,
LITIGII,
COSTURI
/actualitate/cele-mai-mari-16-banci-din-lume-au-platit-pentru-litigii-306-miliarde-dolari-din-2010-14424604
14424604
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.