Un nou scandal în care Google este acuzată că îţi colectează „cele mai intime şi posibil jenante” informaţii despre tine

Autor: Ioana Matei Postat la 03 iunie 2020 1354 afişări

Un nou scandal în care Google este acuzată că îţi colectează „cele mai intime şi posibil jenante” informaţii despre tine

Google a fost dată în judecată ieri într-o acţiune colectivă, compania fiind acuzată că invadează în mod ilegal viaţa privată a milioane de utilizatori care folosesc internetul prin intermediul browserelor setate în modul „privat”, potrivit Reuters.

Mai exact, divizia Alphabet a grupului ar fi colectat informaţii despre căutările online ale oamenilor, în pofida faptului că ei foloseau Google în modul Incognito.

Astfel, Google ar putea plăti în urma acestor acuzaţii - dacă gigantul este găsit vinovat - cel puţin 5 miliarde de dolari.

Potrivit plângerii înaintate curţii federale din San Jose, California, Google adună informaţii prin intermediul Google Analytics, Google Ad Manager şi al altor aplicaţii, inclusiv aplicaţii de smartphone.

Acestea ar ajuta Google să înveţe despre prietenii, hobby-urile, mâncarea preferată, obiceiurile de cumpărături şi chiar şi „cele mai intime şi posibil jenante” lucruri pe care utilizatorii le caută online, potrivit plângerii citate de Reuters.

Google „nu poate să colecteze în mod neautorizat date de la orice american care are un computer sau un telefon”, mai scria în aceasta.

Jose Castaneda, un purtător de cuvânt al Google, a declarat că se vor apăra vehement împotriva acestor acuzaţii.

„După cum declarăm de fiecare dată când deschideţi o nouă fereastră în modul incognito, website-urile ar putea să colecteze informaţii referitoare la activitatea prin intermediul browserelor”, a declarat el.

Plângerea susţine că ar fi afectaţi „milioane” de utilizatori Google care, de la 1 iunie 2016, au efectuat căutări pe Internet în modul privat.

Acţiunea urmăreşte oferirea unor daune de câte 5.000 de dolari pentru fiecare utilizator ca urmare a încălcării legilor californiene referitoare la viaţa privată.

Casa de avocatură Boies Schiller & Flexner îi reprezintă pe cei care au lansat plângerea.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.