România a redeschis o emisiune de eurobonduri din luna septembrie

Autor: Ovidiu Tempea Postat la 21 octombrie 2013 56 afişări

România a redeschis luni pe pieţele externe emisiunea de obligaţiuni în euro lansată la începutul lunii septembrie, prin care a atras 1,5 miliarde euro la un randament de 4,769%, anunţând un randament indicativ de 4,25%, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

România a redeschis o emisiune de eurobonduri din luna septembrie

"Am redeschis emisiunea şi se construieşte în momentul ăsta volumul şi structura finanţării". În septembrie am obţinut un randament de 4,76% şi am lansat acum la un randament indicativ de 4,25%. De fapt, spread-ul s-a îmbunătăţit cu aproape 70 de puncte de bază, inclusiv pe fondul semnării noului acord cu FMI şi CE şi al încadrării în ţintele de deficit, a prognozelor privind creşterea economică", a spus Voinea.

Ministrul delegat pentru buget a mai arătat că România beneficiază de condiţii mai bune şi datorită amânării deciziei Fed de a retrage lichidităţile din piaţă oferite prin programul Quantitative Easing.

"Se aprobă contractarea de către Ministerul Finanţelor Publice a unui împrumut pe pieţele externe de capital, prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni scadente în data de 18 septembrie 2020, cu maturitate de 7 ani ani şi cupon de 4,625%, în sumă de minimum 250 milioane de euro şi maximum 500 milioane de euro", se arată într-un ordin comun al miniştrilor Liviu Voinea şi Daniel Chiţoiu.

Potrivit unor surse, redeschiderea a atras deja subscrieri de peste 1,5 miliarde euro.

România a atras în septembrie suma de 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la un randament de 4,769%

Împrumutul din septembrie are o dobândă de 2,95 puncte procentuale peste midswap (indicatorul de referinţă al pieţei), în scadere cu 0,75 puncte procentuale faţă de ultima emisiune de obligaţiuni de stat denominate în euro pe piaţa externă, din luna octombrie 2012.

Investitorii au subscris atunci peste 6,4 miliarde de euro la emisiunea de euroobligaţiuni a României, depăşind de patru ori suma maximă pentru care Ministerul Finanţelor intenţiona să o atragă, de 1,5 miliarde euro.

Intermediarii operaţiunii au fost Deutsche Bank, Citigroup, HSBC şi Societe Generale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROMÂNIA,
EUROBONDURI,
REDESCHIDERE
/actualitate/romania-a-redeschis-o-emisiune-de-eurobonduri-din-luna-septembrie-11545603
11545603
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.