Cel mai mare câştigător al alegerilor este preşedintele Klaus Iohannis. Vreme de trei ani nu mai trebuie să facă nimic

Autor: Iulian Anghel Postat la 12 decembrie 2016 323 afişări

Cel mai mare câştigător al alegerilor este preşedintele Klaus Iohannis. Vreme de trei ani nu mai trebuie să facă nimic

Votul pro-PSD nu mai suportă motiv de îndoială. Victoria este fără drept de apel.

Poporul nu mai este revoltat. Iar un om nerevoltat nu este un om liber, spune Albert Camus.

În ani cu oameni revoltaţi, oamenii ies la vot. Nu are importanţă împotriva cui este revolta. Vor să schimbe. Revolta îi face liberi.

Lipsa de libertate nu înseamnă neapărat închisori şi ziduri, lanţuri şi biciuri. Poate însemna, la fel de bine, lipsa de speranţă a omului. Oamenii îşi pot zidi propriile lor închisori. Îşi pot, ghidaţi de propria lor voinţă, clădi temniţe din care, spun: de ce să evadez, dacă nimic nu se va schimba în urma evadării mele?

Sigur, pentru Camus revolta este metafizică, fără nuanţe ideologice. Pasivitatea şi nepăsarea sunt însă în bună măsură echivalentul lipsei revoltei.

“Politica” este un termen ce derivă din grecescul: “polis”, cetate. A te implica în politică însemna, la vechii greci, a te implica în treburile cetăţii. Adică a fi politicos. A nu te implica înseamnă a fi la marginea cetăţii – nepoliticos, prin urmare. Acesta era pentru greci înţelesul cuvintelor pe care şi noi le folosim azi. Forma cea mai împlinită de implicare în politică a fost la acea vreme democraţia – cuvând compus din “demos” (popor) şi “kratos” (putere). Puterea poporului. Puterea poporului se manifestă în zilele noastre prin vot. Un vot la care 60% dintre noi, cei cu drept de vot, am renunţat azi. Am ales să fim nepoliticoşi. Alegerea este a noastră.

Vom avea mâine o imagine mai clară a rezultatului votului. La o reîmpărţire a milioane de voturi este greu de crezut că PSD mai poate scăpa din mâini guvernarea. Înfrângerea usturătoare este a PNL care uneşte acum două partide cândva puternice. PNL pare că va avea sub scorul pe care l-a obţinut în alegerile trecute, când candida singur. Acum a obţinut doar o cincime din voturi, în urma fuziunii cu PDL, partid care a câştigat, ca număr de mandate, alegerile din 2008.

Luptele din PNL, stupizeniile, toate bâlbâielile şi populismele, lista de groază pe care partidul a prezentat-o, cel puţin la Bucureşti, toate acestea au erodat, se vede, puternic şansele liberalilor s-au i-au lăsat acasă pe “nepoliticoşii” lor potenţial susţinători. Alegerea drept locomotivă a unei locomotive stricate care nu voia nicidecum să meargă în direcţia indicată – Dacian Cioloş - a fost bomboana de pe colivă.

Cel mai mare câştigător al alegerilor este preşedintele Klaus Iohannis. Vreme de trei ani nu mai trebuie să facă nimic

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
alegeri,
castigator,
klaus iohannis

ALEPH STORY: Cum facem ca cei care termină Podul Iloaiei din Iaşi sau Viaceslav Harnaj din Bucureşti să ajungă să câştige şi ei 2.000 de euro pe lună în agrobusiness? O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.