Cei care administrează economiile de pensie privată a milioane de români sunt vizaţi de o nouă taxă pe care să o plătească lunar din propriul buzunar Casei Naţionale de Pensii

Autor: Liviu Popescu Postat la 01 noiembrie 2023 44 afişări

Cei care administrează economiile de pensie privată a milioane de români sunt vizaţi de o nouă taxă pe care să o plătească lunar din propriul buzunar Casei Naţionale de Pensii

Cei şapte administratori de pensii private Pilon II din România, care prin intermediul fondurilor investesc economiile de bătrâneţe ale aproximativ 8 milioane de salariaţi români, sunt vizaţi de o nouă taxă prin noua lege a sistemului public de pensii de pe urma căreia Casa Naţională de Pensii (CNPP) ar urma să primească anual circa 15 mil. lei.

“Art.18 - Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat provin din: a) contribuţii de asigurări sociale, dobânzi şi penalităţi de întârziere, precum şi din alte venituri, potrivit legii; b) sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care se aprobă prin legile bugetare anuale; c) Comisionul achitat CNPP de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat, datorat pentru operaţiunile administrative şi financiare efectuate, conform prevederilor art. 43^1 şi art. 44 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Art. 19 - (1) Comisionul prevăzut la art. 18 lit. c) reprezintă o cotă procentuală de 0,1% aplicată lunar asupra sumei totale ce face obiectul operaţiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat”, se arată în noua lege a pensiilor publicată pe 31 octombrie de Ministerul Muncii https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/7082-20231031_proiect-lege-pensii

Comisionul se aplică din 2019 însă de data aceasta pe baza draftului administratorii de pensii private sunt cei care vor plăti din propriile buzunare. Comisionul achitat către CNPP a fost introdus prin OUG 114/2018 începând cu 1 ianuarie 2019.

La acel moment era 0,5% după care s-a făcut 0,1% când comisionul din contribuţii s-a făcut 0,5%. Ulterior, mai exact în 2022, comisionul de 0,5% a fost eliminat fiind eliminat şi cel plătit CNPP. Taxa era finanţată din comisionul din contribuţii. Acum Guvernul vrea reintroducerea acestui comision din banii administratorilor, şi nu din contribuţii cum a fost până acum.

 “Este o propunere incorectă faţă de administratori care se află în prezent la cel mai redus nivel de comisionare din istoria sistemului”, este reacţia Asociaţiei Administratorilor de Pensii Private din România (APAPR). Circa 1 mld. lei sunt viramentele lunare ale salariaţilor români către fondurile de pensii private Pilon II.

În iarna lui 2022 Guvernul a eliminat comisionul pentru contribuţiile plătite la fondurile de pensii private obligatorii Pilon II. În picioare a rămas doar comisionul din active în funcţie de performanţa raportată la rata inflaţiei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.