Ceausescu, bancherul lumii

Postat la 09 mai 2011 28 afişări

In decembrie '89, Romania era intr-o situatie paradoxala. Pe de-o parte, populatia rabda de foame - pe de alta parte, Republica Socialista Romania avea in conturi doua miliarde de dolari cash (bani care vor disparea in anii '90). Mai mult, in afara de acesti bani, Romania avea investitii si datorii de recuperat in valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari. Si, ca paradoxul sa fie total, Romania nu mai avea datorii externe. Un reportaj PRO TV din seria "Romania, te iubesc!"

"Ai nostri nu mananca masline". Opt ani de foame, pentru plata datoriei externe. Povestea incepe in anii '70, cand statul roman se imprumuta masiv pentru industrializarea fortata a tarii dar si pentru investitii externe megalomanice. Dorinta lui Ceausescu era ca Romania sa devina o putere politica si economica importanta, iar el - un lider mondial.

La inceput, totul parea sa mearga bine, dar in urma unor tranzactii speculative cu grau si petrol, tara intra in blocaj financiar si incetare de plati. In septembrie 1981, Romania lui Ceausescu atingea varful datoriei externe: 10,17 miliarde de dolari. Stefan Andrei, vice-prim ministru cu probleme de comert exterior la acea vreme, isi aminteste foarte clar momentul. Statul comunist nu mai avea bani nici pentru cele mai elementare plati. "Atunci ne gaseam in situatia in care si pilotii primeau bani in servieta, ca sa plateasca aterizarea si decolarea de pe aeroporturile straine", spune fostul ministru.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ceausescu,
bancher,
PRO TV
/actualitate/ceausescu-bancherul-lumii-8250677
8250677
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.