Cea mai proastă veste: În timp ce politicienii se sfâşie investiţiile străine s-au prăbuşit în 2012 la 1,6 mld. euro

Autor: Claudia Medrega Postat la 13 februarie 2013 20 afişări

România nu a fost anul trecut foarte atractivă pentru nerezidenţi, investiţiile străine directe (ISD) continuând să se prăbuşească la 1,6 mld. euro, minimul ultimilor 10 ani.

România nu a fost anul trecut foarte atractivă pentru nerezidenţi, investiţiile străine directe (ISD) continuând să se prăbuşească la 1,6 mld. euro, minimul ultimilor 10 ani. Evoluţia ISD-urilor a fost influenţată atât de criza din Europa, cât şi de tensiunile politice interne şi de modul în care a fost tratată criza de către decidenţii de politici mone­ta­re şi fiscale, după cum spun analiştii. Pentru 2013, analiştii anticipează o uşoară creştere a investiţiilor străine. "În condiţiile în care investiţiile străine au crescut anul tre­cut în majoritatea ţărilor din regiune, este greu să dăm vina pe contextul regional", spune Vlad Muscalu, senior eco­no­mist la ING Bank. Iar rezultatele foarte slabe ale siste­mu­lui ban­car din 2012 sugerează că o bună parte din aceste ISD-uri s-au îndreptat către acest sector, ceea ce nu a dus la o creştere a capacităţii de producţie. Pe de altă parte, analis­tul economic Au­relian Dochia, consideră că determinantă în evoluţia ISD a fost criza din Europa şi mai puţin turbulenţele politice in­ter­ne. Volumul ISD-urilor reflectă atât atractivitatea me­diu­lui de afaceri autohton, cât şi percepţia investitorilor străini, evo­­luţia economiei fiind unul dintre indicatorii analizaţi.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cea-mai-proasta-veste-in-timp-ce-politicienii-se-sfasie-investitiile-straine-s-au-prabusit-in-2012-la-1-6-mld-euro-10559819
10559819
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.