Cea mai bună lucrare a lui Nicolae Grigorescu, scoasă la licitaţie în România

Postat la 19 mai 2017 566 afişări

Casa de licitaţii Goldart va susţine, pe 24 mai, o licitaţie eveniment, în cadrul căreia va fi pusă în vânzare lucrarea “Nimfă dormind” de Nicolae Grigorescu, capodoperă ce are potenţialul de a stabili un nou record pe piaţa de artă autohtonă, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii companiei.

Cea mai bună lucrare a lui Nicolae Grigorescu, scoasă la licitaţie în România

Pe 24 mai va avea loc la sediul casei de licitaţii Goldart din Bucureşti, Intrarea I.L. Caragiale, nr. 1, o licitaţie în cadrul căreia vor fi puse în vânzare 93 de opere de artă cu o valoare de pornire ce depăşeşte 350.000 de euro. Protagonista licitaţiei este lucrarea “Nimfa dormind” de Nicolae Grigorescu, operă ce poate marca un nou record pe piaţa locală de artă. Preţul de pornire al acesteia este de 220.000 de euro.  

 

“Din perspectiva investiţiei, “Nimfă dormind” este cea mai bună lucrare Nicolae Grigorescu tranzacţionată din 2010 până azi. Prezenţa operei în orice colecţie creşte valoarea colecţiei cu 30%. Această lucrare are toate atuurile să fie adjudecată în marja de 330.000-370.000 de euro, adică, 5% din valoarea recordului stabilit de o lucrare de Adrian Ghenie, “Nickelodeon”, tranzacţionată la Londra în octombrie 2016 pentru suma de 7,1 milioane lire sterline.” a declarat Cristian Anghel, director executiv Goldart. 

Spre deosebire de lucrări ca “Ţărăncuţe (De la fântână)” sau “Ţărăncuţă odihnindu-se” ce se înscriu în curentul tradiţionalist de la începutul secolului al XX-lea  sau extrem de frecventele lucrări ce au ca motiv central ”Carul cu boi”, destinate publicului larg iubitor al lumii satului, “Nimfă dormind” este un vîrf al creaţiei grigoresciene cu influenţe stilistice europene. Tema femeii între flori, a nimfei în mijlocul pădurii în care este zeită,  este una specific simbolistă, de largă circulaţie în jurul anului 1900. Expusă până în prezent la Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», lucrarea poate fi admirată până la licitaţie în cadrul galeriei de la sediul Goldart.   

Licitaţia va cuprinde şi alte lucrări de referinţă precum Odihnă - Ion Theodorescu Sion, Scenă biblică – Eustaţiu Stoenescu, Margine de pădure - Ion Andreescu, Nud în interior şi Natură statică cu fructe - Petre Iorgulescu Yor, Femeie cu voal spaniol - Samuel Mützner, Dalila - Marcel Guguianu şi Memento mori - Sabin Bălasa. 

 

Fondată în 1997 ca galerie de artă, sub coordonarea familiei Luminiţa şi Alexandru Ghilduş, Goldart este unul dintre principalii jucători de pe piaţa de artă autohtonă. În cei peste 8 ani de activitate, Goldart a organizat peste 180 de licitaţii în care a promovat peste 570 de autori contemporani. Două dintre licitaţii au fost organizare în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici, fiecare cuprinzând 150-200 de opere artistice, în timp ce patru dintre licitaţii au fost realizate în scop caritabil. Anul 2016 aduce schimbări în acţionariatul şi managementul Goldart. Cristian Anghel, colecţionar şi dealer de artă, cu o experienţă de 15 ani în piaţa de capital, asigurări şi reasigurări şi de 3 ani în management cultural, s-a alăturat echipei Goldart în octombrie 2015, asumându-şi managementul companiei la începutul anului 2016. Începând din decembrie 2016, casa de licitaţii Goldart şi-a extins serviciile şi curpinde un nou produs de investiţii – vânzările private cu randament garantat de 15%, la 3 ani. 

 

Goldart lansează bimestrial un catalog de peste 50 de lucrări artistice – picturi şi opere grafice cu valori cuprinse între 250 de euro şi 5.000 de euro – reprezentând oferta de vânzări private. Peste jumătate dintre lucrările promovate aparţin unor artişti contemporani.   

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.