Ce spune Orban despre voturile pierdute pe drum

Autor: Petru Mazilu Postat la 05 decembrie 2020 427 afişări

Ce spune Orban despre voturile pierdute pe drum

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre problemele apărute în cazul voturilor prin corespondenţă după ce mai mulţi români s-au plâns de faptul că opţiunea lor nu a fost luată în calcul. Şeful Guvernului a spus că a solicitat explicaţii şi a dezvăluit faptul are un prieten care i-a reclamat situaţia.

Potrivit premierului Ludovic Orban, au existat 35.000 de cereri valide pentru care s-a trimis plicul în perioada 4-14 noiembrie prin intermediul Poştei Române. În scrisoare existau instrucţiuni, iar plicul a putut fi trimis sau dus de alegător la misiunile diplomatice. De asemenea, a existat varianta ca plicul să fie trimis în ţară până la data de 3 decembrie, la ora 24.00. Toate plicurile care au ajuns după acest termen nu sunt considerate valide, a precizat premierul Orban care a dezvăluit faptul că un prieten i s-a plâns despre acest lucru.

„Inclusiv eu am un prieten care mi-a zis că a trimis plicul cu 12 zile înainte şi nu a ajuns la ambasadă până la data de 3. A ajuns în cursul zilei de ieri. Ei primesc din partea AEP că votul exprimat nu este valid şi primesc recomandarea că pot să voteze prin prezenţa la secţia de votare. Deşi suntem în condiţii de pandemie, am reuşit prin eforturile Ministerului de Externe, a ministrului Aurescu, să constituim un număr impresionant de secţii de votare. (…) E posibil, fie unii să nu fi votat, deşi au primit plicul, există această situaţie. Şi la alte alegeri la care s-a votat prin corespondenţă au existat multe voturi care nu au fost valide.

Este posibil ca unii poate să fi uitat să voteze sau au renunţat să voteze. Mulţi din cei care au cerut să voteze prin corespondenţă au cerut într-un vârf pandemic. Probabil, temători că nu ştiau dacă pot să voteze la secţie au solicitat să voteze prin corespondenţă. În ceea ce priveste plicurile validate la misiunile diplomatice, sunt peste 3000, iar plicurile care au ajuns în ţară care sunt preluate de Poşta Română sunt cica 18.000, deci în total vreo 21.000 de voturi din 35.000”, a spus prim-ministrul Ludovic Orban.

Şeful Guvernului susţine că după data de 3 decembrie au ajuns câteva sute de plicuri cu voturi prin corespondenţă. Orban a mai spus că legea privind votul prin corespondenţă trebuie să fie îmbunătăţită.

„Au ajuns un număr de câteva sute de plicuri cu voturi exprimate care au venit după data de 3 decembrie, ele nu pot fi considerate valide pentru că aşa spune legea. Tocmai din cauza aceasta când li s-a comunicat că votul nu este valid, li s-a comunicat că pot vota şi fizic. E posibil să fie din cauza serviciilor poştale din ţările respective. Îi rog pe cetăţenii cărora, poate nu din cauza lor, cei mai mulţi, nu li s-a validat votul, să-şi exercite votul în cursul zilei de mâine. Asta e procedura legală care a fost instituită, ea trebuie îmbunătăţită ”, a precizat Ludovic Orban.

Premierul Orban a mai dezvăluit faptul că AEP a cerut Poştei Române o situaţie exactă a scrisorilor din cadrul procedurii privind votul prin corespondenţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
voturi,
corespondenţă,
ludovic orban

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.