Ce spune Ciucă, despre preţurile la energie

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 10 noiembrie 2022 44 afişări

Premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, spune că plafonarea preţurilor la energia electrică va fi stabilită pentru un an, începând cu 1 ianuarie. El afirmă că producătorii vor fi impozitaţi, iar banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru compensare.

Ce spune Ciucă, despre preţurile la energie

„Concluziile au fost stabilite nu neapărat ieri. Ieri a fost decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate şi date de lucru pe care le-am avut împreună cu instituţiile care lucrează în domeniu şi au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din ţara noastră. Am convenit că vom continua să asigurăm preţurile de 0.68 de bani pentru cetăţenii care consumă până în 100 de kw, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de kw, acelaşi preţ va fi şi pentru cei care consumă peste 255 de kw, până la acest plafon dar ceea ce depăşeşte va avea un alt nivel de plată şi este luată în calcul acea sumă pe care aţi vehiculat-o, de 1,3 lei”, spune premierul Nicolae Ciucă.

El precizează că pentru IMM-uri s-a stablit menţinerea sumei sumă de un leu/kw, iar pentru marii consumatori, 1,3 lei, urmând ca aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă.

„Producătorii sunt cei care beneficiază în acest moment de anumite venituri suplimentare iar la producători, peste anumite niveluri de preţ, se va impozita astfel încât banii obţinuţi din impozitul la producători să putem acoperi sumele pe care le folosim la compensare”, adaugă premierul.

Întrebat dacă măsurile vor fi valabile pânăîn 2025, el a spus: „Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare, numai anul acesta am venit cu a treia Ordonanţă, e nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetăţenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile şi este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari. În acest moment, probabil vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”.

Liderii partidelor din coaliţia de guvernare s-au reunit, miercuri, pentru a stabili modul în care va fi reglementată piaţa energiei electrice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciucă,
preţuri,
energie electrică

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.