Ce scrie presa internationala de azi pe prima pagina

Postat la 03 februarie 2010 13 afişări

Decizia armatei SUA de a permite inrolarea homosexualilor, intalnirea dintre Dalai Lama si liderul american Barack Obama, dar si scaderea istorica a vanzarilor Toyota pe plan mondial sunt subiectele de prima pagina ale publicatiilor de pe mapamond.

"Vanzarile Toyota scad, in timp ce General Motors si Ford castiga teren" titreaza New York Times. Producatorul japonez estimeaza ca a scazut cu circa 20.000 de unitati doar in ultima saptamana a lunii ianuarie, dupa rechemarea in service-uri a milioane de masini si suspendarea vanzarilor catorva dintre cele mai populare modele . Vanzarile din SUA ale Toyota au coborat luna trecuta cu 16%, iar cota de piata a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, potrivit datelor preliminare ale companiei, preluate de NYT. Publicatia aminteste si de nominalizarile la premiile Oscar, remarcand drumul fara obstacole pe care il au filmele Avatar si The Hurt Locker, fiecare cu cate noua nominalizari. Vedeti aici lista nominalizarilor la premiile Oscar.

Reuters.com puncteaza avansul Ford si GM in dauna Toyota. Astfel, Ford Motor Co a raportat in SUA, pentru luna ianuarie, vanzari cu un sfert mai mari, depasind Toyota Motor Corp, companie ce a pierdut din capitalul de imagine dupa rechemarea pentru defectiuni a milioane dintre modelele de masini preferate de potentialii clienti. Portalul mentioneaza si planul presedintelui american Barack Obama de a se intalni cu liderul tibetan Dalai Lama, in ciuda avertismentelor Chinei care sustine ca intalnirea ar periclita relatiile bilaterale si asa slabite, dupa ce SUA au vandut armament Taiwanului.

Money.cnn.com remarca pe prima pagina cresterea de trei cifre a indicelui Dow Jones. Urcarea semnificativa se petrece pentru a doua zi consecutiv, cresterea de 111 puncte sau 1,1% bazandu-se pe rezultatele peste asteptari ale unor companii, semn de stabilitate in sectoarele imobiliar si al vanzarilor auto.

Financial Times scrie ca Grecia a castigat sprijin european in ce priveste planurile sale de redresare din dezastrul economic, dupa ce premierul elen a dezvaluit mutarile sale pentru a creste fondurile colectate si a reduce cheltuielile bugetare. Mai multe despre situatia economica a Greciei intr-un material amplu din BUSINESS Magazin. FT analizeaza si consecintele unei eventuale intalniri dintre liderul american Barack Obama si Dalai Lama. Potrivit FT, China a decis sa impuna sanctiuni companiilor americane care livreaza armament Taiwanului, iar un oficial de la Beijing a afirmat pe un ton amenintator ca intalnirea lui Obama cu liderul spiritual tibetan nu este deloc in interesul SUA, mai ales in aceste vremuri dificile in care americanii incearca sa isi revina din recesiune.

News.bbc.co.uk relateaza despre decizia SUA de a permite homosexualilor sa fie recrutati in armata. Potrivit comandantului general al armatei, Mike Mullen, adoptarea acestei hotarari este "un lucru corect care trebuia facut". Portalul abordeaza si deschiderea procesului survenit in urma prabusirii avionului Concorde la Paris. La zece ani dupa prabusirea aeronavei companiei americane Continental, soldata cu 113 morti, linia aeriana a fost chemata in fata instantei.

Wall Street Journal aminteste pe prima pagina de intentia companiei Volkswagen de a depasi cel mai mare producator auto mondial, Toyota. Compania germana a facut public un plan ambitios de dezovltare in urma caruia ar urma sa vanda opt milioane de autovehicule pe termen mediu si peste zece milioane din 2018. WSJ scrie si despre rata somajului din Spania care continua sa creasca, pe masura ce declinul cel mai acut din Europa inca persista. Numarul somerilor spanioli a crescut cu 3,1% pana la 4 milioane in ianuarie, fata de luna decembrie.

The Guardian remarca o informatie confirmata de CIA, potrivit careia institutiile financiare de pe Wall Street au recrutat specialisti din serviciile secrete pentru a-si interoga angajatii si a depista eventualele minciuni ale acestora. Cotidianul britanic mentioneaza si lansarea primei incercari serioase de incetare a discrimarii sexuale din SUA de la administatia Clinton, ca urmare a deciziei administratiei Obama de a permite homosexualilor sa intre in structurile armatei.

Transant ca de obicei, The Huffington Post titreaza, citand declaratia unui oficial de top din armata SUA: Lasati homosexualii si lesbienele sa isi serveasca deschisi tara. "Este timpul sa aplicam principiul militar 'Ordinele nu se discuta, ci se executa' si sa permitem trupelor de homosexuali sa intre in armata pentru prima oara in istorie", a declarat Mike Mullen, seful armatei SUA. Secretarul de stat pentru Aparare, Robert Gates, a specificat ca impactul proiectului de lege va fi analizat in perioada urmatoare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-scrie-presa-internationala-de-azi-pe-prima-pagina-5469869
5469869
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.