Ce a lăsat Ioan Niculae în urmă după condamnarea la închisoare

Postat la 16 aprilie 2015 7947 afişări

Magnatul Ioan Niculae a primit doi ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD”. Acesta nu este singurul dosar penal în care a fost implicat Niculae. Numele omului de afaceri a apărut şi într-un alt dosar, intrumentat de DIICOT, şi cunoscut sub numele „Gaze ieftine pentru Niculae”, informează Adevărul.

Ce a lăsat Ioan Niculae în urmă după condamnarea la închisoare

În spatele averii lui Ioan Niculae, care a fost estimată 1,6 miliarde de euro, dincolo de compania Interagro, adevarata mină de aur o reprezintă cele patru combinate pe care le patronează: Amurco-Bacău, DonauChem-Turnu Măgurele, GaProChemical-Neamţ  si Amonil-Slobozia. Magnatul şi-a folosit ani de zile muncitori neplătiţi, ieşiţi în stradă, drept şantaj pentru a cere scăderea preţului gazelor, notează Adevărul.

Ameninţările cu închiderea combinatelor şi trimiterea în şomaj a mii de oameni au fost de fiecare folosite de Niculae drept argument pentru solicitările referitoare la scăderea preţului gazelor. Despre Ioan Niculae se spune că a menţinut relaţii bune cu toate partidele care s-au perindat pe la guvernare. Dosarele instrumentate de DNA şi DIICOT, care leagă numele afaceristului de nume grele de politicieni, de la PDL (Adriean Videanu) şi de la PSD( Viorel Hrebenciuc) , întăresc teoria potrivit căreia Niculae a avut astfel de legături, scrie sursa citată.  

Niculae deţine detine cea mai mare companie din sectorul agricol din Romania InterAgro şi patru combinate chimice pe care le-a cumpărat în urma scoaterii lor la licitaţie, luându-şi angajamentul că le va moderniza.  Şantaj la adresa Guvernului cu mii de oameni ţinuţi fără salarii   De când au fost cumpărate de magnat, la toate cele patru combinate, protestele pentru neplata salariilor au fost la ordinea zilei. La fel şi ameninţările legate de închiderea lor. Afaceristul a invocat drept motiv pentru lipsa resurselor financiare, preţul prea mare al gazelor. Toate protestele s-au soldat cu nenumărate solicitări făcute de Niculae către Guvern care au vizat scăderea preţului gazelor.   Angajaţii lui Niculae de la combinatele ameninţate în mod constant cu închiderea au fost folosiţi pe post de şantaj la adresa Guvernului, conform jurnaliştilor de la Adevărul.  

Pe 16 mai 2014,angajaţii lui Niculae de la Donau Chem Turnu Măgurele, combinat achiziţionat de magnat în 2004, au atras atenţia întregii ţării ieşind în stradă şi blocând drumul de acces spre combinat. Oamenii şi-au exprimat astfel nemuţumirea că nu mai primiseră salariile de aproape trei luni. ” Aici e mina de aur a lui Niculae. De aici scoate bani. Livrăm non-stop. Combinatul funcţionează la capacitate maximă. Sunt bani. Ni se spune mereu că nu sunt bani pentru că trebuie să plătească gazele, că e mare preţul gazelor. Care e vina noastră? Noi am muncit, să ne plătească”, spuneau muncitorii revoltaţi.    Ultimul protest pentru salariile date mereu cu întârziere la combinatul de la Turnu Măgurele a avut loc chiar săptămâna trecută. Angajaţii lui Niculae au luat cu asalt primăria.Nu şi-au mai primit salariile de două luni şi n-au mai văzut bonurile de masă de alte şase luni Reprezentantul trimis de Guvern de la Bucureşti pentru a participa la Comisia de Dialog Social întrunită pe tema protestului a preluat nemulţumirile oamenilor şi poziţia conducerii Donau Chem : nu sunt bani pentru salarii, pentru că preţul gazelor este prea mare. Ultima ameninţare a magnatului, care a invocat incapacitatea de a mai ţine deschis combinatul, a fost concedierea colectivă pentru cei aproape 1000 de angajaţi de la Donau Chem.

Potrivit Mediafax, o firmă de impresariat din Portugalia a solicitat recent Tribunalului Giurgiu deschiderea procedurii de insolvenţă a grupării AFC Astra Giurgiu, următorul termen pentru continuarea procesului fiind 23 martie.

"Managementul Interagro se implică activ şi cu maximă responsabilitate ca şi până acum în ceea ce priveşte gestionarea în condiţii optime a afacerilor Grupului şi îi asigură pe toţi partenerii şi colaboratorii săi că seriozitatea va rămâne principala calitate a grupului", informează compania.

Citiţi aici articolul integral

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ioan niculae,
condamnare,
inchisoare
/actualitate/ce-a-lasat-ioan-niculae-in-urma-dupa-condamnarea-la-inchisoare-14123689
14123689
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.