Cât de pasionaţi de artă sunt românii şi care sunt cei mai populari artişti români

Autor: Andra Stroe Postat la 27 august 2020 280 afişări

Cât de pasionaţi de artă sunt românii şi care sunt cei mai populari artişti români

Românilor le place arta, iar 90% dintre aceştia consideră că nu trebuie să ai cunoştinţe specializate ca să te poţi bucura de muzee şi expoziţii, arată un studiu naţional condus de compania internaţională de cercetare în domeniul artei şi culturii Arts Lab Research, la care au participat 482 de respondenţi din ţara noastră. 30% dintre participanţii la studiu au declarat că vizitează expoziţii de artă sau participă la activităţi care au legătură cu arta cu o frecvenţă de o dată pe lună.

Pentru 64% dintre participanţii la sondaj, vizitarea muzeelor şi galeriilor de artă din ţară, dar şi din străinătate reprezintă modul preferat de a consuma artă. Aproximativ 30% sunt mai puţin tradiţionalişti, preferând evenimentele dedicate artei stradale, din ce în ce mai populare în ţara noastră. De asemenea, 6% dintre români participă şi la cursuri de artă.

Toţi participanţii la studiu au declarat că vizitează muzee, galerii de artă, spaţii expoziţionale sau participă la evenimente dedicate artei cel puţin o dată pe an. Aproape jumătate dintre ei se dedică acestor activităţi de cel puţin 5 ori pe an, iar unul din trei respondenţi, o dată pe lună.

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a fost votat drept cel mai frumos muzeu din România (29,4%), urmat în clasament de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (17,6%), Muzeul Astra din Sibiu (17,6%) şi Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti (11,8%). De cealaltă parte, Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg a fost votat de români drept cel mai frumos muzeu din afara ţării (31,3%), urmat de Muzeul Luvru, Paris (25%), Muzeul Metropolitan de Artă (MoMA), New York (12,5%) şi de Capela Sixtină din Vatican (12,5%).

Pictura este expresia artistică favorită a românilor. Peste jumătate dintre participanţii la studiu (52,9%) au susţinut că sunt fani ai picturii. Aceasta a fost urmată în clasament de arta „new media” (arta contemporană, care foloseşte noile tehnologii – realitate augmentată, realitate virtuală - 23,5%), instalaţii de artă (11,8%), reprezentaţiile de artă (5,9%), artă grafică (5,9%). Un număr foarte mic de respondenţi au ales sculptura. Între artă clasică şi artă contemporană, preferinţele sunt echitabil împărţite: aproape 30% dintre români au o afinitate mai mare pentru arta clasică, la fel ca procentul celor care o preferă pe cea contemporană, în timp ce restul de 40% preferă, în aceeaşi măsură, şi artă clasică, şi artă contemporană.

Cei care au ales arta clasică îşi motivează alegerea prin faptul că se potriveşte mai bine personalităţii lor (80% dintre participanţi), în timp ce restul de 20% o preferă pentru că este mai uşor de înţeles. De cealaltă parte, cei care au susţinut că preferă arta contemporană au menţionat că aceasta se potriveşte cel mai bine personalităţii lor (66,7%), că le place să descopere noi artişti, să îi susţină, să dezvolte o relaţie cu ei (22,2%), în timp ce 11,1% au declarat că aceasta reprezintă cel mai bine realitatea curentă, fiind arta prezentului.

Constantin Brâncuşi şi Nicolae Tonitza, cei mai populari artişti români

88,2% dintre români consideră că cel mai celebru artist român al tuturor timpurilor este  Constantin Brâncuşi, „părintele sculpturii moderne” şi pionierul modernismului în practica sculpturii, picturii şi fotografiei. Brâncuşi este urmat în clasament de Nicolae Tonitza (ales de 11,8% dintre respondenţi), pictor, jurnalist şi critic de artă, reprezentant al impresionismului şi expresionismului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romani,
arta,
pasiune

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.