Cât de ieftin este uleiul produs în Ungaria şi vândut în magazinele din România. Uleiul produs în ţara noastră este şi cu 125% mai scump

Autor: Florentina Niţu Postat la 20 aprilie 2023 293 afişări

Cât de ieftin este uleiul produs în Ungaria şi vândut în magazinele din România. Uleiul produs în  ţara noastră este şi cu 125% mai scump

CU GUST este un brand de ulei de floarea-soarelui produs în Ucraina care şi-a găsit loc de curând pe rafturile supermarketurilor şi hipermarketurilor din România.

În reţeaua de comerţ modern Kaufland, într-un magazin de pe Mihai Bravu, un litru de ulei, ambalat la 5 litri, costă 7,8 lei. În reţeaua Lidl, o sticlă de ulei de 1 litru costa înainte de sărbători între 8 şi 9 lei.

Preţul brandului de ulei Unisol (10,89 lei/litru), produs de americanii de la Bunge, liderul pieţei de ulei din România, este cu 40% mai mare, iar preţul uleiului Spornic (17,49 lei/litru), ulei pentru prăjit, produs de compania cu capital românesc Prutul, este cu 125% mai mare.

România nu are probleme în ceea ce priveşte satisfacerea consumului intern, doarece este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană şi cel mai exportat produs alimentar este uleiul de floarea-soarelui. Însă, uleiul produs în România nu este, acum, la fel de competitiv precum cel produs în Ucraina. Cu o rată a inflaţiei de 13,4% şi o creştere de 30% a preţului uleiului comestibil într-un an, depăşind 10 lei/litru, consumatorii sunt mai atenţi la ce pun în coş.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.