Cât de durabilă e pacea lui Bibi (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 25 noiembrie 2012 28 afişări

Preţul petrolului Brent şi WTI a sărit pe parcursul acestei săptămâni cu peste 2 dolari din cauza conflictului militar dintre Israel şi mişcarea Hamas din Gaza, însă pieţele s-au liniştit vineri, după anunţarea armistiţiului, mijlocit de SUA, care a pus capăt celor opt zile de ostilităţi în care şi-au pierdut viaţa 163 de palestinieni şi 6 israelieni.

Şansele armistiţiului rămân însă incerte, mai ales după ameninţările premierului israelian Benjamin Netanyahu ("Bibi") privind o posibilă reluare a atacurilor dacă Israelul se va confrunta cu provocări în zonă din partea militanţilor Hamas. În plus, în Israel vor avea loc alegeri anticipate la 22 ianuarie, ceea ce a dat deja ocazia opoziţiei anti-Netanyahu să-l critice pe acesta că a încheiat armistiţiul cu "teroriştii din Hamas" în loc să declanşeze o ofensivă terestră în toată regula în Gaza.

Dacă unii au văzut în ofensiva israeliană un fel de avertisment sau repetiţie în raport cu un posibil război contra Iranului, analiştii militari americani citaţi de New York Times dezavuează ipoteza, ţinând cont că Fâşia Gaza, strict ca teatru de război, are particularităţi care fac imposibilă o comparaţie cu Iranul. Pe de altă parte însă, ofensiva israeliană a oferit prilejul armatei să testeze cu succes noile interceptoare de rachete Iron Dome, care au contracarat 421 de atacuri cu rachetă ale Hamas din Gaza, cu o rată de succes de 84%. Aceasta este un semnal puternic pentru Hezbollah, principalul aliat al Iranului în regiune, care are baza în Libanul vecin Israelului şi despre care se estimează că ar putea avea până la 60.000 de rachete capabile să ţintească teritoriul de la graniţa de nord a Israelului.

Ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, a declarat că pentru realizarea unei păci durabile între Israel şi Autoritatea Palestiniană este necesar ca Hamas să accepte trei condiţii şi să vină la masa negocierilor. "Prima condiţie e să nu atace Israelul, a doua condiţie, să recunoască dreptul Israelului de a exista, iar a treia, să recunoască şi să accepte acordul anterior, încheiat între Israel şi Autoritatea Palestiniană. Până acum, Hamas a refuzat să accepte cele trei condiţii şi continuă să susţină credinţa sa că Israelul trebuie distrus, că trebuie şters de pe hartă! Ei refuză în mod absolut dreptul Israelului de a exista. Odată ce Hamas îşi va schimba poziţia şi va accepta aceste trei condiţii, poate că realitatea va fi alta", a spus Dan Ben-Eliezer la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV.

"În al doilea rând, dacă palestinienii, conduşi de Abu Mazen, preşedintele Autorităţii Palestiniene, vor răspunde favorabil cererii Israelului de a reveni la masa negocierilor, de a nu evita negocierile directe, poate că şi asta ne va da o şansă la o pace durabilă între noi şi palestinieni", a adăugat ambasadorul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cat-de-durabila-e-pacea-lui-bibi-video-10348458
10348458
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.