Cât costă un plin în România şi în ţările din jur

Postat la 01 noiembrie 2016 461 afişări

Cât costă un plin în România şi în ţările din jur

Românii cu maşini diesel care merg zilele acestea în Bulgaria şi fac acolo plinul la maşină economisesc echivalentul a 30 de lei. Şi în Polonia, Cehia, Slovacia, motorina este mai ieftină decât la noi. România are însă printre cele mai mici tarife la benzină. Dar şi aici Bulgaria ne întrece.

În ultimele luni, preţul combustibililor a crescut simţitor. În vară, aproape toate benzinăriile vindeau litrul de benzină Euro 95 cu 5 lei sau chiar mai puţin. Acum, un litru din cea mai ieftină benzină costă circa 5,15 lei şi ajunge la 5,25 – 5,35 lei. Şi cotaţiile motorinei au crescut destul de mult.

Motorina românească, aproape cea mai scumpă din zonă

În zona Europei Centrale şi de Est, România are aproape cel mai mare preţ la motorină, cu excepţia Ungariei. Astfel, potrivit datelor publicate de Eurostat pe 24 octombrie, preţul mediu al unui litru de motorină, incluzând taxele, era în România de circa 5,12 lei, iar în Ungaria de circa 5,22 lei.

Bulgaria avea la aceeaşi dată un preţ ( în echivalent) de circa 4,36 lei per litru, fiind, de departe, cea mai ieftină ţară din zonă. De asemenea, la aceeaşi dată, bezinăriile din Austria, Cehia, Polonia, afişau cotaţii are motorinei sub nivelul din România. Astfel, în Austria un litru de benzină costa, echivalat în lei, în medie, 4,86 de lei, iar în Cehia circa 4,72 de lei.

Astfel, pentru un plin de motorină românii plătesc, în ţară, circa 205 lei, în timp ce în Bulgaria şi Austria 174 de lei şi, respectiv, 194 de lei. Aşadar, cei care au motoare diesel şi alimentează în afara ţării pot economisi la un plin între 10 şi 30  de lei, echivalentul a câţiva litri de motorină.

Benzina, în media preţurilor din UE

Când vine vorba de benzină, preţurile din România sunt printre cele mai avantajoase din zonă. Însă, şi aici ţara noastră este depăşită de Bulgaria. Astfel, dacă pe 24 octombrie un litru de benzină costa în România, în medie, 5,13 lei, în Bulgaria preţul era de 4,54 de lei. Asta înseamnă că un plin de 40 de litri costă în România 205 lei, iar în Bulgaria 181 de lei, deci cu 24 de lei mai puţin.

Cititi mai multe pe www.radioresita.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.