Cât a ajuns rata pentru un apartament cu 2 camere în Bucureşti şi cât era în 2008, când erau cele mai scumpe

Autor: Bogdan Alecu Postat la 24 martie 2021 606 afişări

Cât a ajuns rata pentru un apartament cu 2 camere în Bucureşti şi cât era în 2008, când erau cele mai scumpe

Cine era plătit cu salariul mediu net pe economie în 2008 nici nu se putea apropia de un apartament cu două camere în Bucureşti. 

Cine era plătit cu salariul mediu net pe economie în 2008 nici nu se putea apropia de un apartament cu două camere în Bucureşti. După 2016 şi până în prezent, rata pentru o astfel de locuinţă a ajuns la mai puţin de 60% din salariul mediu net, astfel încât o familie îşi permite acum achiziţia unei astfel  de locuinţe.

Rata lunară pentru achiziţia unui apartament cu două camere în Bucureşti a ajuns la mai puţin de 50% din valoarea salariului mediu net pe economie la nivelul lunii martie a acestui an, faţă de 251% la nivelul lunii ianuarie din 2008, la apogeul boomului economic, potrivit calculelor ZF şi datelor SVN România, Credit & Financial Solutions.

„Rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou în Bucureşti a coborât, pentru prima oară în istoria recentă, la sub 50% din salariul mediu net. Este cel mai bun moment pentru accesarea unui credit din ultimii ani, ţinând cont de procentul pe care rata îl deţine din salariu. Practic, ponderea ratei s-a înjumătăţit în ultimii şase ani, de la 97% în 2014 la sub 49% în prezent, şi e de peste cinci ori mai mică comparativ cu procentul deţinut în 2008“, a spus Cătălin Marin, managing partner la SVN România, Credit & Financial Solution.

Condiţiile generale de creditare din piaţă au revenit la nivelurile pre-pandemie pentru cea mai mare parte a cumpărătorilor - cu excepţia  categoriilor economice încă afectare, precum HoReCa. În rest, avansul minim solicitat pe segmentul ipotecar este de 15%, o treime dintre solicitaţi optând însă pentru avansuri mai ridicate, de până la 50%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.