Care este prima ţară din Europa care învinge în lupta cu preţurile mari

Postat la 02 iulie 2023 76 afişări

Care este prima ţară din Europa care învinge în lupta cu preţurile mari

Inflaţia din Spania a încetinit sub nivelul de 2% vizat de Banca Centrală Europeană, o mică victorie pentru oficialii de la Frankfurt care se luptă să domolească creşterea costurilor în întreaga regiune euro, scrie Bloomberg.

Preţurile de consum au crescut cu 1,6% în iunie faţă de anul precedent, în scădere de la 2,9% în luna precedentă, deoarece creşterile facturilor la energie şi alimente au continuat să se atenueze, potrivit agenţiei de statistică a ţării. Acesta este cel mai slab ritm al inflaţiei din ultimii peste doi ani.

Cu toate acestea, oficialii BCE nu au încă timp de relaxare, în ciuda îmbunătăţirii dramatice.

Oficialii BCE nu vor fi prea liniştiţi de datele din cea de-a patra mare economie a regiunii, în ciuda îmbunătăţirii dramatice. Factorii de decizie politică rămân în alertă din cauza ritmului subiacent de creştere a preţurilor în zona euro, care este probabil să fi prins din nou viteză conform unui raport care va fi prezentat vineri.

„Evoluţia inflaţiei de bază, a inflaţiei subiacente - aceasta, cred că este foarte relevantă în circumstanţele actuale . Poate că, ştiţi, inflaţia de bază va fi mai rigidă decât credem noi”, a declarat vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos.

În cazul Italiei, indicatorii arată o îmbunătăţire drastică şi în ceea ce priveşte indicele principal, deşi, la 6,7%, inflaţia din această ţară rămâne cu mult peste obiectivul BCE. Franţa ar putea, de asemenea, să raporteze vineri o încetinire a creşterii preţurilor.

Se aşteaptă ca oficialii din Germania, cea mai mare economie a Europei, să dezvăluie o accelerare. Cifrele publicate anterior de Renania de Nord-Westfalia, cel mai mare land al ţării, au arătat o creştere de 0,5 puncte procentuale, la 6,2%, a inflaţiei, măsurată pe criterii naţionale.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.