Care este marele regret al miliardarului Bill Gates după ce mai bine de 6 ani a propovăduit despre pericolele unei pandemii şi a avertizat guvernele lumii în legătură cu aceste pericole

Autor: Alex Ciutacu Postat la 05 iunie 2020 1656 afişări

Care este marele regret al miliardarului Bill Gates după ce mai bine de 6 ani a propovăduit despre pericolele unei pandemii şi a avertizat guvernele lumii în legătură cu aceste pericole

Miliardarul Bill Gates le atrage atenţia guvernelor lumii de ani de zile în legătură cu pericolele unei pandemii globale, însă eforturile sale nu au fost suficiente, întrucât pandemia de Covid-19 a prins toate ţările lumii nepregătite.

„Îmi doresc să fi făcut mai multe pentru a sublinia pericolul. Mă simt teribil. Singurul motiv pentru care am vorbit despre asta a fost acela de a-i îndemna să luăm măsuri pentru a minimiza impactul”, a spus miliardarul Bill Gates pentru Wall Street Journal.

Mai mult de 6 ani

Co-fondatorul gigantului Microsoft a început să avertizeze lumea în legătură cu pericolele unei potenţiale pandemii încă din 2014 – când pericolul principal pe acest front era Ebola.

În anul următor, Gates a ţinut un discurs TED în care a catalogat pericolul unei boli infecţioase ca fiind mai mare decât cel al unui război nuclear. El a scris în New England Journal of Medicine că „epidemia este una dintre puţinele catastrofe care ar putea afecta omenirea la scară largă în următoarele decenii”.

El a încercat să ducă această discuţie în toate cercurile de putere în care a ajuns, la fiecare întâlnire cu un lider global, inclusiv când l-a întâlnit pe Donald Trump în 2016, atunci proaspăt ales preşedinte.

Însă Gates spune că s-a dovedit dificil să încerce să îi convingă pe politicieni să cheltuie sume importante de bani pentru ceva ce nu reprezintă o ameninţare imediată.

Totuşi, el a spus pentru WSJ că îi pare rău că nu a făcut mai multă presiune.

„Mi-aş fi dorit ca avertismentele mele şi ale altora să ducă la un răspuns coordonat global mai bine pregătit. Speranţa mea acum este că liderii din toată lumea, responsabili pentru protecţia cetăţenilor, vor extrage învăţături din acestă tragedie şi vor investi în sisteme care să prevină viitoarele epidemii”, a spus Bill Gates.

Fundaţia Gates a donat 305 milioane dolari în lupta cu Covid-19 până acum – iar Gates spune că va investi mult mai mult până la finalul pandmeiei.

Poziţia fermă a lui Gates pe acest subiect l-a transformat într-o ţintă a teroriilor conspiraţioniste.

Gates a fost unul dintre cei care a susţinut măsuri de carantină totală pentru a opri răspândirea virusului şi a estimat în luna aprilie că lumea se va întoarce în iunie la ceea ce se va contura drept o variantă asemănătoare normalităţii.

Două săptămâni mai târziu, optimismul lui Bill Gates a pălit, el fiind „foarte îngrijorat” în legătură cu un al doilea val al pandemiei care va lovi SUA pe măsură ce statele încep să relaxeze regulile de distanţar esocială şi să redeschidă magazinele.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.