Când se va ajunge la vaccinarea sezonieră împotriva COVID. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

Postat la 10 februarie 2022 69 afişări

Când se va ajunge la vaccinarea sezonieră împotriva COVID. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

Când vom intra în faza de endemie a bolii Covid, vor persista o serie de măsuri cu impact social redus, dar care îşi vor menţine eficienţa în ceea ce priveşte protecţia. Discuţia despre vaccinarea sezonieră împotriva Covid este prematură, spune Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a spus, joi, răspunzând la o întrebare legată de momentul în care se va ajunge la vaccinarea sezonieră împotriva Covid, că este „viziunea pe care o are majoritatea ţărilor şi inclusiv organizaţiile internaţionale”.

„Probabil în momentul în care vom intra în faza de endemie a bolii, ceea ce nu înseamnă că virusul nu mai circulă sau că nu mai poate să genereze îmbolnăviri, ci că din punct de vedere al măsurilor suntem într-o altă etapă în care trebuie să convieţuim cu virusul şi vor persista probabil o serie de măsuri care vor avea impact social redus, dar care îşi vor menţine eficienţa în ceea ce priveşte protecţia faţă de îmbolnăvire”, a afirmat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Gheorghiţă spune că este important de monitorizat foarte atent ce tip de variantă virală circulă şi pentru acest lucru capacitatea de secvenţiere trebuie consolidată.

„Cu siguranţă în urma acestei monitorizări se vor identifica acele variante virale care au potenţial de a circula intens şi eventual să devină dominante. În funcţie de asta se vor face sau nu recomandări de administrare a unui vaccin, probabil adaptat acelei variante virale circulante, pe modelul vaccinării din gripa sezonieră. Dar, la acest moment, este iarăşi prematur, pentru că realmente ne interesează să vedem care va fi evoluţia în perioada care urmează a acestui val 5 de îmbolnăviri”, declară Gheorghiţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vaccinare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.