Camera Reprezentanţilor din SUA îl condamnă pe Obama pentru schimbul de prizonieri talibani

Autor: Anna Primac Postat la 10 septembrie 2014 29 afişări

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a adoptat marţi o rezoluţie prin care condamnă administraţia preşedintelui Barack Obama pentru că a aprobat eliberarea a cinci talibani de la Guantanamo în schimbul sergentului american Bowe Bergdahl fără a informa în prealabil Congresul.

Rezoluţia, care are doar o valoare simbolică, a fost depusă de către republicani şi a primit susţinerea unei părţi a democraţilor (22 din 199), fiind votată cu 249 de voturi "pentru" şi 163 "împotrivă".

Conform legislaţiei americane, administraţia Barack Obama trebuia să informeze Congresul cu privire la proiectul său vizând schimbul de prizonieri cu 30 de zile înainte.

Sergentul Bergdahl a fost dat dispărut în Afganistan, în 2009. După cinci ani de captivitate, Washingtonul temându-se pentru sănătatea sa, el a fost eliberat în schimbul a cinci talibani deţinuţi la baza militară americană de la Guantanamo şi transferaţi în Qatar.

Schimbul a provocat o furtună politică la Washington. În opinia unor aleşi conservatori, preţul plătit pentru Bowe Bergdahl, acuzat de unii că a dezertat, a fost prea mare. Totodată, alţi aleşi apreciau că negocierile cu "teroriştii" constituie un precedent periculos.

"Negociind cu teroriştii, administraţia Obama a încurajat duşmanii noştri", a declarat marţi John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor .

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
CONGRES,
OBAMA
/actualitate/camera-reprezentantilor-din-sua-il-condamna-pe-obama-pentru-schimbul-de-prizonieri-talibani-13240316
13240316
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.