Calendar de scumpiri amanate

Postat la 19 septembrie 2006 8 afişări

Cea mai mare sursa de ingrijorare a autoritatilor monetare in toate analizele despre inflatie raman preturile reglementate ale utilitatilor. Saptamana trecuta insa, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a anuntat ca tarifele la consumatori vor ramane neschimbate pana la sfarsitul anului, pe motiv ca aprecierea leului si ieftinirea transportului gazelor au compensat scumpirea gazelor de import pentru ultimul trimestru.

Cea mai mare sursa de ingrijorare a autoritatilor monetare in toate analizele despre inflatie raman preturile reglementate ale utilitatilor. Saptamana trecuta insa, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a anuntat ca tarifele la consumatori vor ramane neschimbate pana la sfarsitul anului, pe motiv ca aprecierea leului si ieftinirea transportului gazelor au compensat scumpirea gazelor de import pentru ultimul trimestru. Gazele din productia interna insa, asa cum ANRGN anuntase anterior, vor ramane la acelasi tarif, de 330 lei/1.000 mc.

 

Cat priveste noutatea anului in materie de utilitati - renuntarea la tariful national de referinta pentru energia termica -, aceasta isi va arata efectele odata cu intrarea in sezonul rece. Inlocuirea tarifului national cu unele locale de referinta, diferentiate pe zone geografice, a creat temerea ca primariile si consiliile locale vor fi libere sa decida scumpiri discretionare in raport cu aceste tarife de referinta, pe motiv ca au nevoie de fonduri ca sa modernizeze instalatiile de incalzire.

 

Ministerul Administratiei a precizat insa ca primariile n-au voie sa decida scumpiri cu mai mult de 7% peste nivelul local de referinta, stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Pana acum, fata de vechiul tarif national de 107,5 lei/Gcal, noile tarife locale in marile orase variaza intre 114 lei/Gcal la Bucuresti ori Cluj si 230 lei/Gcal la Alba-Iulia. Cel mai mare tarif local din tara este la Sebes - 280 lei/Gcal.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/calendar-de-scumpiri-amanate-2511648
2511648
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.