Calculatorul tău rulează Windows XP? Află la ce pericole eşti expus de astăzi

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 09 aprilie 2014 195 afişări

Microsoft a sistat ieri livrarea de update-uri pentru Microsoft XP, fapt ce pune în pericol sute de milioane de calculatoare care încă rulează sistemul de operare.

Calculatorul tău rulează Windows XP? Află la ce pericole eşti expus de astăzi

Se estimează că în prezent aproape 500 de milioane de unităţi încă rulează Windows Xp, iar începând cu data de 8 aprilie toate acestea sunt supuse unor riscuri majore.

În primul rând, update-urile pentru sistemul de operare ofereau protecţie împotriva unor viruşi şi a atacurilor cibernetice. De astăzi, numeroase instituţii trebuie să găsească o soluţie rapidă pentru a contracara vulnerabilitatea la care sunt expuse. Riscurile majore apar la unităţile critice, adică cele care asigură distribuţia de gaze, apă sau energie.

Unii analişti consideră că marea parte a utilizatorilor nu aplicau oricum update-uri, astfel încât "Xpocalipsa", aşa cum a fost denumită, nu va avea efecte prea severe. Un lucru este cert: Windows XP a devenit de astăzi un sistem de operare care poate fi uşor atacat de către hackeri. Siguranţa datelor nu mai poate fi garantată, fapt ce ar trebui să convingă cât mai multă lume să treacă la un sistem care oferă îmbunătăţiri periodice.

O altă problemă înregistrată este cea a bancomatelor care rulează acest sistem de operare. În Statele Unite, cel mai mare distribuitor de bancomate a declarat că a reuşit înlocuirea softului pe doar 20% din aparate, astfel încât oamenii trebuie să fie mult mai atenţi în următoarele luni.

Deşi este considerat cel mai de succes produs al Microsoft, XP a avut numeroase probleme de securitate. De-a lungul timpului, sistemul de operare a suferit modificări, fiind lansate versiuni precum SP1, SP2 sau SP3.

Windows XP face parte din familia sistemelor de operare de tip NT, şi a fost lansat oficial în august 2001. Produsul a avut un mare succes, venit şi pe fondul ultimelor sisteme mai slabe lansate de Microsoft, precum Windows ME. XP a fost disponibil clienţilor până în 2011, iar suportul tehnic a fost oferit până la data de 8 aprilie 2014.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/calculatorul-tau-ruleaza-windows-xp-afla-la-ce-pericole-esti-expus-de-astazi-12436313
12436313
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.