​Bursa din Singapore se închide pe termen nelimitat ca răspuns la efectele pandemiei de COVID-19: De la începutul anului figurează cu o scădere de 32%

Autor: Tibi Oprea Postat la 17 martie 2020 105 afişări

​Bursa din Singapore se închide pe termen nelimitat ca răspuns la efectele pandemiei de COVID-19: De la începutul anului figurează cu o scădere de 32%

Filipine a anunţat că, începând cu 17 martie, pe Bursa din Singapore va fi suspendată tranzacţionarea cu acţiuni, obligaţiuni şi valute pentru o perioadă nelimitată, devenind astfel prima ţară care închide pieţele financiare ca răspuns la răspândirea pandemiei de coronavirus, potrivit unui comunicat al Bursei din Filipine şi al Asociaţiei Bancherilor din Filipine, citat de Reuters.

“Această decizie restricţionează ieşirea investitorilor din mecanism, astfel că nu va fi primită cu amabilitate de către investitorii cărora nu apreciază limitarea fluxului de bani. Ce va face bursa când se va relua tranzacţionarea va depinde de starea pieţelor globale”, spune Manny Cruz, strategist la Papa Securities.

Decizia vine după ce preşedintele Rodrigo Duterte a decis luni să închidă timp de lună regiunea capitalei pentru a preveni răspândirea coronavirusului pe principala insulă din arhipelag, Luzon, pe care trăiesc nu mai puţin de 57 de milioane de persoane, în contextul în care virusul a infectat cel puţin 140 de persoane şi a ucis 12 oameni.

Pieţele globale înregistrează scăderi masive pe măsură ce pandemia de coronavirus se extinde, în contextul în care circa 14.000 de miliarde de dolari au fost şterşi din valoarea acţiunilor şi chiar activele sigure precum aurul au fost vândute pentru a acoperi pierderile.

Indicele principal al Bursei din Singapore, PSEi Composite, cu o capitalizare de 6,5 miliarde de peso filipinezi (112,5 milioane euro), înregistrează de la începutul anului o scădere de 31,7%, tranzacţionându-se la cea mai mică valoare de la finalul lunii septembrie 2012 încoace.

Pe de altă parte, după ce a fost anunţată închiderea Bursei din Singapore, un fond listat la New York care urmăreşte acţiunile principale de la bursa filipineză a scăzut luni cu 19,5%.

Închiderea burselor în vremuri de criză este o acţiune destul de rară, dar cu precedent. Bursa americană s-a închis pentru aproape o săptămână după atacul terorist din 11 septembrie 2001, Hong Kong-ul a întrerupt tranzacţionarea în contextul crahului din 1987, aşa-numit Lunea Neagră, iar Grecia a închis bursa pentru aproximativ cinci săptămâni în 2015.

Un sondaj în rândul investitorilor internaţionali condus de Bursa din Hong Kong în decembrie 1987 a arătat că închiderea bursei a afectat în mod negativ reputaţia acesteia peste hotare şi că a erodat încrederea în piaţa din Hong Kong, cel puţin pe termen scurt.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
inchidere,
singapore,
incepere,
pandemie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.