BNR îl aniversează pe Vlaicu Vodă cu o emisiune numismatică

Postat la 27 aprilie 2014 293 afişări

BNR pune în circulaţie începând de luni, 28 aprilie o emisiune numismatică - monedă din aur pentru colecţionare şi monedă din alamă de circulaţie, cu ocazia aniversării a 650 de ani de la începutul domniei lui Vladislav I Vlaicu (1364 - cca 1377).

BNR îl aniversează pe Vlaicu Vodă cu o emisiune numismatică

Vladislav I (Vlaicu Vodă) este primul voievod al Ţării Româneşti care a emis monedă, în preajma anului 1365: ducaţii de argint - similari cu groşii bulgăreşti şi sârbeşti şi cu ducaţii bizantini - precum şi dinari şi bani, tot din argint.

Caracteristicile celor două monede sunt următoarele:

Moneda din aur pentru colecţionare: valoare nominală: 100 lei; metal: aur; titlu: 900‰; formă: rotundă; diametru: 21 mm; greutate: 6,452 g; calitate: proof; cant: zimţat. Aversul monedei din aur redă valoarea nominală "100 LEI", inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", stema României şi anul de emisiune "2014", iar pe fundal o compoziţie reprezentând Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş.

Moneda din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ: valoare nominală: 50 bani; metal: alamă Cu80Zn15Ni5; formă: rotundă; diametru: 23,75 mm; greutate: 6,1 g; grosime la chenar: 1,9 mm; calitate: necirculată; cant: inscripţionat cu "ROMANIA" de două ori, cu steluţă între cele două cuvinte. Aversul monedei din alamă de circulaţie redă valoarea nominală "50 BANI", inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", stema României şi anul de emisiune "2014", iar pe fundal o compoziţie reprezentând Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş.

Reversul, comun celor două monede, prezintă portretul domnitorului Vladislav I Vlaicu, aversul şi reversul unui ducat emis de acesta, inscripţiile în arc de cerc "VLADISLAV I VLAICU" şi "1364", respectiv anul urcării sale pe tronul Ţării Româneşti.

Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul României.

Tirajul pentru această emisiune este de 250 buc. monede din aur pentru colecţionare, respectiv 1.000.000 buc. monede din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ.

Monedele din aur pentru colecţionare, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur pentru colecţionare, dedicate aniversării a 650 de ani de la începutul domniei lui Vladislav I Vlaicu se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 1.520,00 lei/buc., exclusiv TVA.

Monedele din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ, vor avea aceleaşi caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulaţie la cupiura de 50 bani şi vor circula în paralel cu acestea.

Punerea în circulaţie a monedelor din alamă se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-il-aniverseaza-pe-vlaicu-voda-cu-o-emisiune-numismatica-12534927
12534927
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.