BNR eliberează în piaţă lichidităţi de trei miliarde lei prin reducerea RMO la lei de la 10% la 8%

Autor: Raluca Ghinea Postat la 06 mai 2015 46 afişări

Reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei de la 10% la 8% determină eliberarea unor lichidităţi în piaţă de trei miliarde lei, în timp ce la pasivele în valută o tăiere de două puncte procentuale ar echivala cu 500 milioane euro, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Rezervele minime obligatorii pentru valută (situate la 14% - n.r.) înseamnă circa patru miliarde euro, la două puncte procentuale reduse vin 500 milioane euro. Pentru lei, la cât am redus înseamnă vreo trei miliarde lei", a afirmat miercuri Isărescu, în cadrul unui briefing de presă, după şedinţa Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară.

CA al BNR a decis să reducă rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele în lei, de la 10% la 8%, şi să menţină rata rezervelor în valută la 14%, cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015. Totodată, a tăiat dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75%, măsură aplicată de la 7 mai.

Ultima intervenţie a băncii centrale pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie anul trecut, când a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute, după ce fuseseră ajustate în septembrie, de la 12%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RMO,
LICHIDITATE,
/actualitate/bnr-elibereaza-in-piata-lichiditati-de-trei-miliarde-lei-prin-reducerea-rmo-la-lei-de-la-10-la-8-14218852
14218852
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.